В Україні запрацював Кіберцентр UA30

15.05.2021 07:43   Джерело: Тернопільська ОДА
Опубліковано : Оксана Горобець

Кібербезпека й захист громадян — важливі складові цифровізації. Держава опікується і роботою приватного сектору, і усіх державних інституцій, і безпекою кожного українця. Сьогодні відкрили оновлений Кіберцентр UA30. Це перший крок до побудови системи кіберзахисту світового рівня.

У відкритті взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Віце-прем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

Кіберцентр UA30 входить до структури Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Це новітній державний центр реагування на кіберінциденти, здобуття навичок та знань у сфері кіберзахисту. До його складу входить також оновлений тренінговий майданчик з унікальною технологією відпрацювання реальних сценаріїв кібератак у навчальному середовищі. У світі налічується всього близько 20 таких платформ, шість з яких у США.

Президент Володимир Зеленський під час відкриття заявив: «Стрімка цифровізація — це один зі способів, яким ми змінюємо країну на краще. Нові технології, найкращі сервіси — все це веде до розвитку економіки та руху країни вперед, до посилення конкуренції й послаблення олігархів та корумпованого чиновництва. Кіберцентр UA30 — це вітрина того, що Україна дійсно змінюється».

Серед пріоритетів — захист критичної інформаційної інфраструктури. Це державні реєстри, цифрові послуги, державні інформаційні ресурси та інформаційні системи критичних підприємств.

Питання кібербезпеки і зокрема захисту персональних даних громадян — один з головних пріоритетів Мінцифри. «Наша команда щодня працює над захистом персональних даних українців. До 2024 року ми створимо систему максимального захисту державних реєстрів. Сьогодні ми презентуємо один із важливих проектів кіберреформи — Кіберцентр UA30. Стратегія кіберреформи — UA30 — інструмент, який дозволить Україні стати однією з найсильніших країн у галузі кіберзахисту, щоб кожен громадянин почувався безпечно в цифровій державі», — наголосив Віце-прем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Крім того, Кіберцентр стає адміністратором безпеки Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів, куди до 2024 року мають бути перенесені 80% реєстрів.

Тут також працює урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA. Це єдина команда з України, що має акредитацію у FIRST та може оперативно взаємодіяти з командами реагування з 96 країн світу.

Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь наголосив: «Наш центр має всі можливості для міжнародної взаємодії. Україна має унікальний досвід боротьби з кіберзагрозами, ми утверджуємо нашу державу в цій сфері на світовому рівні».

Кіберцентр надаватиме послуги кіберзахисту, виявлення та реагування на кіберзагрози як для державних організацій, так і для пересічних громадян. Це захист, який раніше був доступний лише державним структурам.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільська ОДА  

Коментарі