На Тернопільщині люди живуть у «будинку-привиді», який може рухнути будь-якої миті (Відео)

Опубліковано:
27 Квітня, 2021

У Борщеві на Тернопільщині є “будинок-привид”. Будівля містить 100 квартир, але за документами міської ради лише 40. Квартири у п’ятиповерхівці приватизовані, але сам будинок не має документів на введення в експлуатацію. Він тридцять років як тріщить по швах. Мешканці вимагають відселення, але зробити це неможливо – на балансі мерії лише частина споруди. Куди поділися всі документи на п’ятиповерхівку – у сюжеті “ТСН”.

Будинок має 100 квартир, але за документами міської ради лише 40. Документально не існує шістдесят квартир, вони зависли у повітрі. Акту на введення в експлуатацію немає, хто балансоутримувач не відомо.

Аби зрозуміти, як могло статися, що 60 приватизованих квартир разом зі сходами, коридорами та дахом просто повислі у повітрі, потрібно повернутися у 1980 рік. Тоді цей будинок зводили кількома чергами: спершу три під’їзди комунальних безплатних квартир, які і взяла на баланс міськрада. А за кілька років до них причепили ще чотири під’їзди кооперативних. Адреса тут одна. І на комунальні, і на кооперативні під’їзди.

“Шістдесят квартир кооперативних взагалі ніде не числяться. На цілий будинок немає технічної документації, проектної документації. Ба більше, немає головного документа, який би засвідчив, що обидві частини будинку тридцять років тому були здані в експлуатацію і там можна жити, кажуть у міськраді”, – розповіла мешканка Марія Ільчук.

Мешканців будинку мали відселити ще тридцять років тому – з новобудови, запевняють мешканці. Бо уже тоді з будівлею виникали проблеми, адже збудований на плавуні і з порушеннями. Але їхнє відселення затягнулося на роки. Будинок просто сиплеться, бо кажуть, будівельники так крали цемент, що перекладали цеглу піском.

“Фундамент був так само зроблений неправильно, тут були якісь провадження по будівельниках чи прорабах, бо дуже були грубі порушення”, – розповіла мешканка Наталія Белюх.

Мешканці бояться, що будинок колись просто завалиться. Ні відселяти людей, ні капітально ремонтувати споруду ніхто не збирається, бо вона без документів. І та частина, що на балансі міськради, і та, що кооперативна.

“Сьогодні міська рада звернеться в правоохоронні органи про зникнення документів на цей будинок. Нехай приймають рішення згідно закону і шукають хто винен, в кого вони є”, – сказав міський голова Борщова Ігор Чопик.

Квартири без будинку – навіть юристи будівельної сфери здивовані.

“Я просто не розумію, як можна було за радянських часів загубити 60 квартир. Тим більше, будувалося за рахунок коштів самих учасників кооперативу. Відповідно, треба питатися в голови, а як так сталося, куди подівся будинок”, – сказав адвокат Богдан Будзик.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будинок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #привид, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: