Тернопільські муніципалітети дізналися більше про управління фінансами у громаді

18.04.2021 19:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Власні доходи та управління фінансами в територіальній громаді стали предметом обговорення під час вебінару на базі . Його провели, аби підвищити рівень знань відповідальних працівників фінансових органів територіальних громад щодо управління власними фінансовими ресурсами та доходами бюджету.

Про це інформує Тернопільський РО.

Учасниками заходу стали посадові особи виконавчих органів рад територіальних громад, відповідальні за формування та виконання бюджету.

У своєму виступі радник Тернопільського РО Сергій Триюда торкнувся теми ресурсозабезпеченості громади. Він переконаний, що громадам потрібно навести лад у власних ресурсах, аби розвиватися. Йдеться про інвентаризацію землі та майна, роботи з податками на землю, аналізу майна, яке можна реалізувати шляхом викупу або продажі на аукціоні. Проте усе продавати теж не варто, адже у порожніх приміщеннях можна розмістити служби, які необхідні для роботи громади. Тобто, до життя та функціонування громади треба підійти з розумом. За словами радника, керівництву громади слід потурбуватися про комплексну оцінку ресурсів громади та її стратегічне бачення на майбутні 7-10 років.

Радник детальніше розповів присутнім про те, що ресурси поділяються на природні, матеріальні, фінансові, людські та нематеріальні. Власне, дуже важливими у цьому списку є людські ресурси, адже йдеться про інституційну та кадрову спроможність громади, тому керівництву варто подумати над заохоченням працівників, які бажають працювати саме на їхній території. Неможливо недооцінити нематеріальні ресурси - роботу з інформацією та комунікацією, про що у громадах часто забувають.

Він пояснив, що ефективне управління у громаді має розпочатися зі створення спеціальної робочої групи, яка вивчить можливості, ризики та переваги. У цьому процесі важливо координувати роботу зі стратегією громади, а якщо її досі немає, то взятися за її розробку. Якщо громада недовиконує бюджет, то слід шукати резерви у ній, а якщо значно перевиконує, то хиба криється у неефективному плануванні та варто ретельніше працювати з фінансовим менеджментом. Не варто й механічно формувати бюджет, просто розподіляючи ресурси.

Також під час заходу обговорили вимоги чинного законодавства та повноваження органів місцевого самоврядування в частині управління фінансовими ресурсами, збільшення доходів місцевого бюджету як передумову розвитку територіальної громади, заходи зі збільшення обсягу надходжень, виявлення можливих резервів збільшення надходжень в межах повноважень органів місцевого самоврядування, використання джерел відкритих даних та інформації органів ДПС, передбаченої законодавством.

Додамо, що вебінар був інтерактивним, адже представники рівненських громад виконували різноманітні вправи та працювали у групах.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі