16 квітня о 13.00 в Луцьку відбулась важлива подія – презентація нововідкритих підземель вежі Чарторийських та підземелля Колегіуму єзуїтів. В результаті розкопок та досліджень ці підземелля сьогодні становлять єдиний комплекс. Розкопки нововідкритих підземель вежі Чарторийських у Луцьку, які були частиною окольного Луцького замку, розпочались в травні 2020 року. Знайдені два нові підземелля відносяться до XVI – XVII ст. Приємно відзначити, що активну участь в дослідженнях взяли науковці та студенти Лесиного вишу, в рамках дуальної освіти.

Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки поділився своїми враженнями від побаченого під час презентації підземель: «Я в першу чергу гордий за нашу країну, за наших людей, що ми маємо такі споруди. Я гордий, в деякій мірі і за владу і за той проєкт, який виконується по відновленню Вежі Чарторийських, яка має важливе не лише історичне значення, а й художнє, виховне, освітнє і наукове. Я гордий за наш університет, за тих студентів, які систематично тут працювали за системою дуальної освіти, засвоюючи фах історика. В рамках проєкту студенти здобули значний практичний досвід, виконуючи археологічні розкопки. Можна лише подякувати нашим студентам, можна сказати, що абсолютно правильна наша ідеологія дуальної освіти, коли найкращі наші студенти поряд із навчанням працюють».

На презентації був присутній Ярослав Ярош, декан факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки він дав свою оцінку відкриттю та розповів про вклад студентів-істориків: «На факультеті історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки приділяється значна увага якості освіти і надання студентам компетенцій, які будуть їм корисні в подальшому житті. Ми говоримо про дуальну освіту, в рамках якої десять кращих студентів, включились в розкопки підземель і додали «нові квадратні метри» нашій луцькій громаді. Це напевно найбільше відкриття волинської археології за часів Незалежності. Ми гордимося нашими студентами, вони вже вписали свої імена в історію міста. Обов’язково запропонуємо цим студентам написати наукові статті та описати свої дослідження, щоб практична складова поєднувалась із науковою. За рік часу вдалось розшукати підземелля, які раніше не були відомі громаді. Раніше певні експерти зазначали, що з’єднань між підземеллями немає, проте як бачимо, їх вдалось відшукати. В перспективі є надія, що можна буде віднайти не розкопані ходи. Ці відкриття дають нове дихання для історико-культурного заповідника та самого міста».

Дав свій коментар про цінність підземель для туристичного потенціалу міста, Ігор Поліщук, луцький міський голова: «Відкриття нових підземель це грандіозна, без перебільшення подія для Старого міста та вцілому міста Луцька. В рамках проєкту були зроблені найбільші реставраційні роботи та археологічні дослідження. Луцька міська рада в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020 отримала грант. В результаті вдалось об’єднати два підземелля. Розміри підземелля на сьогодні сягають близько 700 метрів. Також було виявлено, що існує підземний хід, який веде до Луцького замку. Нововиявлені підземелля складають потужний потенціал для туристичного розвитку нашого міста. Сьогодні в Луцькій міські раді відбулась нарада, на якій було вирішено виділити кошти для подальшого дослідження луцьких підземель. Можемо вже зараз із впевненістю говорити, що на основі луцьких підземель буде зроблена півторагодинна екскурсія. І це буде найдовша в Україні екскурсія підземеллями».

Маємо надію, що в майбутньому університет та його науковці будуть й надалі досліджувати історію Луцька та Волині і робити важливі відкриття в царині історії та археології.

Під час презентації науковці та студенти Лесиного вишу були відзначені почесними грамотами за свій вклад в дослідження луцьких підземель.

null

 

null

 

null

Фото: Дмитро Байда

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дослідження, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підземелля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: