На Тернопільщині під костелом XVII століття археологи знайшли підземне приміщення для поховання

Опубліковано:
16 Квітня, 2021

Крипту, в якій згідно з хроніками поховали колишнього власника міста, воєводу Подільського та Руського Станіслава Гольського, виявили випадково.

Про це розповіли у Чортківській міськраді.

Виявити поховання віком понад 400 років допомогли сейсмологи. Їх до Чорткова запросили з Івано-Франківська. Фахівці декілька разів приїжджали до Чорткова на кілька днів, вивчивши стан Домініканського костелу Матері Божої Святого Розарія та Святого Станіслава та причини появи тріщинв його стінах. Науковці користувались відразу декількома методами досліджень: природного електромагнітного поля, георадарами та сейсмоакустикою.
 
Окрім того, науковці, перевівши плани будівництва костелу 1610 р. та його перебудови у 1910 р. у цифрову форму дійшли висновку, що основою сучасної святині стали колони старого костелу. Їхня глибина достеменно невідома, втім спеціалісти кажуть, що вона може сягати 16 метрів.
 
Також дослідники виявили, що під костелом (орієнтовно посередині) на глибині 3,2 м є крипта – підземне приміщення, яке слугує для поховання. Як зауважив головний сейсмолог Едуард Кузьменко, є історичні свідчення, що першим у крипті поховали Станіслава Гольського.
 
Дослідження показали, що основною причиною появи тріщин у костелі є не підземні води, як вважалось раніше, а саме активний рух транспорту (зокрема великогабаритного) на цій території. Фахвці пояснили, що поштовхи, котрі викликають, для прикладу, фури – це своєрідні мікросейсми. Їхня часта поява наносить значно більше шкоди будівлям, ніж, як варіант – 3-4-бальний землетрус.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #костел, #крипта, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: