Храм в Буцневі на фото 1910 року

14.04.2021 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В збірках польського архіву пощастило виявити знахідку столітньої давнини. Мова йде про фото мурованої церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в селі Буцнів 1910 року. Зараз цей населений пункт входить до складу Тернопільського району.

У відомостях про храм вказано, що він був зведений у 1744 році. Проте від початку належав отцям василіанам і був цервою при їх монастирі. На сучасному етапі храм є греко-католицьким.

З історії святині відомо, що будівництво фінансував тогочасний буцнівський староста на ім’я Андрій Шумлянський гербу Корчак.

Також храмом опікувався магнат Микола Василь Потоцький, який у своєму заповіті для церкви отців Василіян призначив суму у розмірі 7 000 золотих.

Не менш цінним є інтер’єр храму. Адже його розписував відомий український хужожник Корнило Устиянович вкінці ХІХ ст.

Фахівці з археології помічають схожість цієї тернопільської святині із церквою Іль-Джезу в Римі. Для того, щоб нашим читачам пересвідчитись в цьому факті, радимо побувати в селі Буцневі і подивитись на святиню.

Тетяна Яцечко-Блаженко


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі