Скільки на Тернопіллі будуть платити за газ у квітні?

06.04.2021 22:13   Джерело: Галас
Опубліковано : Новини Тернопілля

Постачальники газу оприлюднили ціни на «блакитного палива» на квітень, пропонуючи свою вартість виходячи з ринкових умов. Тож скільки платитимуть мешканці Тернопільщини?

Так, одразу 14 компаній оприлюднили кращі пропозиції на квітень: від 6,70 до 6,98 грн за кубометр. Переглянути інформацію про компанії, що торгують блакитним паливом, та вартість їхніх послуг можна на реєстрі постачальників газу. Таким чином, жителі Тернопілля зможуть моніторити ціни на газ та обирати для себе вигідну пропозицію.

Нагадаємо, з квітня ціни на газ мають повернутися до ринкового рівня – рішення уряду, яким вартість палива обмежували взимку, діяло до 31 березня. Тож, постачальники вже не обмежені цифрою в 6,99 грн за кубометр.

Попри повернення до ринкових умов, більшість постачальників, зокрема регіональні газзбути, як дослідили аналітики, озвучили ціну в 6,99 грн за кубометр, не змінивши її у порівнянні з березнем.

А от ТОВ “ТЕРНОПІЛЬОБЛГАЗ” та ДП “ГАЗПОСТАЧ” ТОВ “ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ” встановили ціну за кубометр газу на рівні 7 гривень, тоді як в лютому вартість «блакитного палива» складала 7,99 грн.

Водночас, понад десяток компаній таки встановили вищі ціни: від 7,60 грн до 8,85 грн за кубометр.

Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” залишила квітневу ціну на рівні 6,86 грн за кубометр.

Варто зазначити, що уже з травня має діяти річний тариф на газ для населення.

“Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ — пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед”, – вказували раніше у Нафтогазі.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому – як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту. “Газове питання” по суті почали вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що мало знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діяла з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу – на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів.

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” на січень становила 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від уряду Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізнялося від “нафтогазівської” пропозиції. До того ж, знижені платіжки за газ мали бути тільки у березні.

Водночас у НКРЕКП на ціну газу після опалювального сезону – прогнозів не дають.

Що стосується опалення та гарячого водопостачання – в уряді пообіцяли не піднімати ці тарифи до кінця опалювального сезону.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Галас  

Коментарі