Не стало Богдана Берези – автора духовного роману-есею «Homesick. Той, що сумує за домом» 

07.04.2021 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Не стало чудової Людини, світлого чоловіка, педагога, журналіста і письменника, «інтелектуала високої проби», автора духовного роману – есею (двокнижжя) «Homesick. Той, що сумує за домом» із Підволочиська –  Богдана Берези. Як він вболівав за все УКРАЇНСЬКЕ! Ось лишень кілька абзаців із його публікації на сайті газети «День».

«Як у воду дивився «гарячий Куліш»: таки світ закипів, немає вже, здається, на білім світі таких святинь, які б не купувалися й не продавалися. Хто нині чує по-апостольськи мовлені слова цього нашого найбільшого європейця: «Духа не угашайте» ?! І далі: «Не гасімо його самі в собі, тогді ніхто його не вгасить і в нашому народові». Так, ідеться про душу, чистоту «стежок серця». Як у зв’язку з цим не згадати думки чеського мислителя Яна Паточки: «Турбота про душу є тим, що створило Європу».

А що нині? Якими гаслами покермовується в нас так звана «успішна» людина? Здебільшого – девізом мати й посідати. Мати – все більше й більше всіляких благ, посідати – «теплі» посади, якесь вигідне становище, при якому не забаряться звання й чини… Але ж давно відомо: щоби «духа не вгасити», треба насамперед бути - правдивим, добрим, справедливим, милосердним, чесним. Треба бути гідним перед взором самого Бога, бо ж, як ще Сковорода говорив, «…істинна людина та Бог є те саме». Бути й духовно ставати кимось, покладати перед собою богоугодні цілі, що ушляхетнюють людину, поривають до високого й чистого. Неможливо бути поза руслом піклування про душу. Знову ж, як це воно в Сковороди? Пригадаймо: «Для мене немає нічого важливішого, ніж бути чи стати кращим».

Після закінчення Новосільської середньої школи (1966 р.) вступив на філологічні студії Львівського університету імені Івана Франка. Перші вірші надрукував в університетській багатотиражці. Тоді ж, у кінці 60-их, з'явилися його твори в обласній та всеукраїнській пресі. Очолював університетську літстудію «Франкова кузня». Під час канікул у складі студентського будівельного загону «Каменяр-69» виїжджав на роботу в Казахстан. Закінчив аспірантуру Львівського університету за спеціальністю сучасна українська література.

У 1971– 1976 роках – учитель української мови та літератури в с. Доброводи Збаразького району. У смт Підволочиськ: 1976– 1990 – кореспондент районної газети «Збручанська зоря», 1990– 992 – заступник директора СШ № 2, заступник з гуманітарних питань представника Президента України в Підволочиському районі; 1994– 1999 – директор ЗОШ І–ІІІ ступенів у с. Супранівка Підволочиського району; від 2000 року – директор ЗОШ І-ІІІ ступенів (від 2002 – гімназія ім. Івана Франка) у Підволочиську. Член, голова (від 1991) Підволочиського районного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Із 2004 по 2011 рік працював у США (м. Нью-Йорк). У його творчому доробку книги «Маєстат слова» («Тернопіль, «Джура», 2011), «Враження. Двадцять сім бесід про українську книгу» (2013), «Homesick. Той, що сумує за домом» (2016), «Hometend. Люди і долі…» (2018).

Духовний роман-есей Богдана Берези - це безпрецедентні в нашій літературі за правдивістю й щирістю щоденники, в яких сторінка за сторінкою, штрих за штрихом використовується портрет сучасної Америки. Такої, якою її пізнавав автор, живучи кілька років у "столиці світу" - Нью-Йорку.

Читач довідається з перших вуст, як насправді живеться українським заробітчанам за океаном у країні, міф про яку так міцно вкорінений у свідомості нашої людності, особливо в Галичині...

Але американська одіссея Богдана Береза це ще й насамперед психологічно тонко ткане прозоре полотно, на якому вибито духовні шукання автора на нелегкій, як і в кожної мислячої людини, яка хоче стати кимось, дорогою до себе...

Післяслово. На уроки української літератури до Богдана Зіновійовича просилися батьки, колеги, знайомі і незнайомі… Приходили і слухали, затамувавши подих…

Співчуття щирі родині, друзям, усім, кому його ще довго бракуватиме. Хай Господь упокоїть душу його чисту і праведну у Царстві своєму.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі