Своєчасні заходи, зокрема карантинні, є доволі ефективними в боротьбі з коронавірусною інфекцією

Опубліковано:
26 Березня, 2021

Про те, як складно подолати COVID-19, бо у кожного організму – своя реакція, свій шлях подолання інфекції, добре знають медичні працівники і ті родини, яких торкнулася коронавірусна інфекція. Також це знають працівники Фонду соціального страхування України. Начальник управління виконавчої дирекції Фонду в Тернопільській області Федір Бортняк розповідає, що своєчасні протиепідемічні заходи, зокрема карантинні, є доволі ефективними в боротьбі з коронавірусною інфекцією. Про це свідчить світова практика.

— Ми раптом усвідомили, що вже живемо в іншому світі, в інших реаліях, які не повернуться до колишніх координат, до точки відліку COVID-19. І треба це враховувати. Як допомогти усвідомити людям необхідність профілактики, запобігання інфекції? – Запитую у Федора Всеволодовича.

— Так,  кожен цю ситуацію ще рік тому сприйняв по-різному. На Землі живе кілька мільярдів людей, і ми вважаємо, що це дуже багато, поки не згадаємо, що звичайна колба може вмістити бактерій чи вірусів в десять разів більше. Як і легені  людини, яка може їхати з вами в одній маршрутці чи вагоні метро, кашляючи і розносячи інфекцію. Або коли з невеличкою температурою і кашлем йде на роботу, бо мусить, бо без нього все зупиниться. А в підсумку зупиняється робота всього підрозділу. Або зупиняється чиєсь життя. І всі потуги та старання медиків можуть не дати ні найменшого шансу тим, хто мав би жити. Тому, коли хтось із ваших знайомих, колег каже, що це в нього не ковід, а просто застуда чи лише нежить, – не вірте на слово і навіть не особливо довіряйте швидким тестам, бо й там можливі похибки результатів. Краще, якщо колега кілька днів попрацює у віддаленому доступі і зможе зі спокійною душею приступити до обов’язків, зберігши здоров’я колективу. Спалахи інфекції на підприємствах – це саме той варіант, коли роботодавець чи працівники, які відповідають за охорону праці, не втримали ситуацію під контролем.

Ще трохи більше місяця тому, аналізуючи статистику, в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області бачили: зі ста інфікованих лише десята частина була застрахованими працівниками, тобто тими, хто офіційно працевлаштований. Це свідчило про те, що більшість людей заразилися не на роботі. Тепер вектор змінився на діаметрально протилежний. І тих, хто підхопив вірус на робочому місці, значно побільшало.

Представники багатьох професій працюють у складних умовах і під час пандемії часто змушені вибирати між втратою доходу чи ризиком заразитися хворобою, небезпечною для них і для їхніх близьких. Медпрацівники — ті, хто бореться з пандемією на передовій, — помирають швидкими темпами, адже працюють у середовищі концентрації вірусу і часом змушені працювати без достатньої інформованості, захисних засобів, які б гарантували їм безпеку.

Станом на 23 березня 2021 року в області на коронавірусну інфекцію захворіло 3361 медичний працівник. Комісією розслідувано 169 випадків, пов’язаних з інфікуванням SARS-CoV-2 лікарів. Під час розслідування 1339 випадків хвороби медичних працівників не пов’язали з виробництвом. За два місяці 2021 року виплати для медичних працівників склали   7,8  млн грн, в тому числі  для родин чотирьох медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов’язків, Фонд соціального страхування України профінансував одноразові страхові виплати за рахунок коштів державного бюджету на загальну суму 7,3 млн гривень.

Якби не аналізували стан захворювань на ковід, особливо що стосується медичних працівників, тоді б не вели мову про цю загрозу, не писали б про заходи профілактики, які можуть вберегти, не достукувалися б до свідомості працівників та роботодавців у надії, що все таки люди почують, дослухаються, одягнуть засоби індивідуального захисту, не будуть з вираженими симптомами інфікування ходити на роботу. Тут важлива роль роботодавця, який має зрозуміти, що здорові люди – це прибутки, це виконана вчасно робота. Це і моральні аспекти: все зробити для того, аби вберегти людей. І усвідомити: від першої особи на підприємстві, в установі, організації залежить безпечна організація виробничого процесу.

— Ще на початку пандемії в державі надали особливої ваги праву працівників на охорону праці в умовах карантину. Варто нагадати ці норми, адже в ці дні крива захворювань на Covid-19 в області пішла вгору.

— Щоб унеможливити інфікування працівників, законодавством передбачено запровадження роботодавцями цілої низки заходів: максимально забезпечити використання дистанційної форми праці та/або гнучкого режиму робочого часу (в т.ч. і для зменшення скупчення людей у годину пік). Практикувати режим роботи на умовах скороченого та неповного робочого часу з урахуванням вимог, визначених законодавством; максимально сприяти реалізації права працівників на отримання за їх заявами оплачуваних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати, що надають працівникам в обов’язковому порядку, та відпустки без збереження заробітної плати, якi надають за згодою сторін у порядку, визначеному законодавством. Якщо ж усі перераховані варіанти вирішення проблеми організації роботи під час карантину не підходять, то працівники продовжують працювати, але при цьому роботодавець зобов’язаний створити безпечні умови праці.

— Часто працівники просто легковажать, мовляв, у мене сильний імунітет, мене обійде ця біда, а насправді граються в рулетку зі своїм життям. Бачимо це з нинішньої ситуації із захворюванням в області, яка на межі червоної зони. Невтішна і статистика захворювань медпрацівників…

— Доки з рідними чи знайомими не трапиться біда – люди не ймуть віри в існування загрози, вважать коронавірусну інфекцію всесвітньою змовою чи якимось далеким явищем, яке не увійде в їх домівку. А вже станом на 23 березня 711 людей не стало. А скільки ще боротиметься з ускладненнями після COVID-19 і чи зможе перебороти – цю статистику ніхто не веде.

Фонд соціального страхування України допомагає медичним працівникам, адже на нього покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від пандемії. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками. Але скажіть мені, чи можуть компенсувати гроші втрачене здоров’я, набуту інвалідність чи життя?

«Щонайменше 17 тисяч медиків померли внаслідок COVID-19 за останній рік у всьому світі. Кожні 30 хвилин у світі помирає один із медпрацівників. Медперсонал по всьому світу ризикує своїм життям, намагаючись захистити людей від COVID-19, але занадто багато з них лишилися без захисту й заплатили за це найвищу ціну», – днями заявив голова відділу економічної та соціальної справедливості AmnestyInternational Стів Кокберн.

Люди не можуть зрозуміти, що коли ми будемо насправді відповідальними, то побачимо, що поступово хвороба буде спадати. Але коли будемо відповідальними ВСІ РАЗОМ. У громадському транспорті і крамницях, в офісах і на ринках, на курортах і в церквах, у ресторанах і на громадських зібраннях – у всіх місцях скупчення людей.

— Ми переживаємо найбільший в історії людства експеримент зі зміни поведінки. Вчимося жити і працювати в умовах карантину. Коли криза затягнулась, ми усвідомили, що продуктивність не вимірюється простою кількістю відпрацьованих годин. І що маски носити треба не для того, щоб запобігти штрафу, а для власної безпеки від інфікування.

— Так, пандемія Covid-19 докорінно змінила те, як люди працюють, як люди мислять. Чесно скажу: не всі це зрозуміли. Ми звертались за допомогою до тих, хто має авторитет у громадах: священників, лікарів та вчителів. До них ідуть люди за порадою та допомогою. Саме тому в час пандемії працівники Фонду просять громадян користуватись засобами захисту, тримати дистанцію.

Зважаючи на Covid-19, ми зараз переглядаємо те, як організовані та оформлені наші робочі зони, офісні приміщення, адже їхнє призначення — створювати здорову спільноту, берегти працівників. Тож, шановні роботодавці, подбайте про тих, хто творить нашу державу, хто працює для її розвитку.

Зоряна Замкова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #інфекція, #карантин, #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: