У місті все таки буде власний індустріальний парк «ТЕРНОПІЛЬ»

24.03.2021 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Реалізація проєкту індустріального парку “Тернопіль”, що дасть більше 1000 робочих місць та кілька мільйонів надходжень до бюджету щороку

Головне. Тернопільська міська рада прийняла рішення про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріальним парком «ТЕРНОПІЛЬ» в місті Тернополі.

Два роки тому міський голова Тернополя Сергій Надал виступив з ініціативою проєкту індустріального парку “Тернопіль”, в рамках якого місто виділяє 15 га землі промислового призначення, підводить усі необхідні комунікації, а інвестор, який виграє конкурс, отримає безкоштовно землю після того, як проєкт запрацює.

"Це буде перший індустріальний парк, який буде створений не тільки в Тернополі, а й в Тернопільській області. Міська рада виділяє 15 гектарів землі, промислового призначення, де місто за рахунок коштів бюджету зробить всі необхідні роботи по підведенню комунікацій, по облаштуванню дороги (під'їзної частини). І ця земля в подальшому має бути передана безкоштовно в користування тим інвесторам, які збудують там нові сучасні виробництва із залученням і створенням нових робочих місць для тернополян", - зазначив міський голова.

Деталі. Реалізація проєкту була пригальмована у зв’язку із складною фінансовою ситуацією, спровокованою пандемією коронавірусу, однак тепер зроблено крок, який дозволить розпочати роботи.

Метою створення індустріального парку “Тернопіль” є відновлення промислового потенціалу міста, впровадження технологій сучасного виробництва, створення високооплачуваних робочих місць. Як зазначив міський голова, Тернопіль має необхідні передумови для реалізації високотехнологічного проєкту з глибокої переробки сільськогосподарської сировини.

“У першу чергу — це наявність висококваліфікованого персоналу. Також наше місто є у центрі сільськогосподарського регіону. Створення готового продукту тут, на місці, дозволить збільшити додану вартість. Це позитивно вплине, як на зарплати працівників, так і на відрахування до місцевого бюджету”, - вважає Сергій Надал.

Згідно презентації проєкту, у межах парку планується розвивати первинну та вторинну переробку сільгосппродукції, проводити дослідницьку діяльність та запустити сучасний ІТ-кластер. Загалом планується залучити до 140 млн грн інвестицій. Проєкт має дати щонайменше 1100 нових високооплачуваних робочих місць та збільшити обсяги виробництва на 20 %. Очікується, що місто у перспективі буде отримувати у вигляді сплачених податків та орендних платежів близько 22 млн грн щороку.

Проєкт буде інноваційним та містити значну екологічну складову.

“Проєкт передбачає повторне використання відходів від виробництва учасниками індустріального парку. Використання технологій генерації теплової електроенергії з альтернативних видів палива та багато інших інновацій”, - зазначив Сергій Надал.

Варто зауважити. Практика створення індустріальних парків широко поширена у розвинених країнах світу. Зокрема славнозвісна “Кремнієва долина” у США починалася з надання в оренду Стенфордським університетом ділянки під високотехнологічне виробництво.

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі