Професійний садівник з Теребовлі Михайло Войтович дає поради щодо ранньовесняного догляду саду

Опубліковано:
21 Березня, 2021

Коли розтане сніг, і термометр показуватиме 5-10 градусів тепла в день, та не нижче 1-2 градусів тепла вночі, потрібно буде провести перше обприскування дерев. Є сьогодні люди, які відкидають будь яку ідею кропити дерева. То теж не зовсім правильне рішення. Я обприскую лише 3-5 разів, а не 35, як це передбачено технологічною картою. Ми або врятуємо дерево (яблуні, до прикладу, груші, сливи), або воно загине. Екологія сьогодні дійшла до того, що вибирати нам особливо немає з чого. Крім того, внаслідок проведення масового застосування гербіцидів і засобів від хвороб та шкідників, на полях, вони знайшли свій прилисток на наших подвір’ях, садах та городах.

Ранньовесняне обприскування

Карбамід та мідний купорос є чудовим захистом ваших плодових дерев. Потрібно на 8 літрів води 130-150 грам карбаміду і 30 грам мідного купоросу. Чому так? Це моя думка. Кожне дерево має запас енергії до життя. Тому режим «крапельці» не потрібно застосовувати. Дереву потрібно лише допомогти впоратися зі змінами сезону.

Ранньовесняне обприскування карбамідом прекрасно дезінфікує, одночасно воно стимулюватиме ріст дерев після зими. Обприскуючи дерева таким чином, ми досягаємо знищення бактерій, небезпечних грибків, вірусів, різних паразитів та їх яєць. Цю операцію потрібно проводити якнайшвидше. До того, як набубнявіють бруньки. Коли я підготовляю розчин, воду підігріваю до 40 градусів, щоб розчинити всі кристалики. Одночасно, потрібно знати, що наслідком такого обприскування стане трохи пізніше цвітіння. Це також врятує цвіт від квітневих приморозків.

Про прибуток із саду

Нам доводиться багато вкладати у сад. А коли ж зусилля окупляться питаєте ви? Як професіонал своєї справи можу порадити таке: посадіть абрикосовий сад. Давайте зробимо підрахунки. Ви маєте порівняно невелику площу – ділянку 20 сотин землі. Висаджуєте приблизно 30 абрикос.

Через 7 – 10 років, якщо ви добрий господар, а не чоловік, що привик скаржитись на своє життя, зможете отримати по 3 відра абрикосів із одного дерева.

А тепер, 15 множимо на 45 гривень і ще множимо на 30 дерев. Сума буде більша 20-ти тисяч гривень за один сезон.

Обробіток стовбурів старих дерев

Перед обробітком, стовбурів старих дерев, ми чистимо дерева від мохів, сухих частин стовбура.

Розчин залізного купоросу готуємо такий: 130 грам залізного купоросу на 8 літрів теплої води (тертя частина від півкілограмової упаковки від виробника). Тоді щіткою наносимо розчин на стовбур дерева. Працюючи обприскувачем, ми не досягнемо бажаного результату. Потрібно інтенсивно і щедро змочувати поверхню дерева.

Про те, як купуємо саджанці

Березень – оптимальний місяць для висаджування дерев, кущів. Коли купуємо, звертаємо увагу на коріння. Коріння має бути пишним і здоровим. А самих корінців – має бути багато. Будь ласка, зверніть увагу на один момент. При покупці, в момент, коли ви заплатили гроші, продавець надзвичайно швидко і безцеремонно обрізає центральний корінь дерева. І вкорочує саме дерево. Я не знаю, хто так їх вчив робити. Але так продають точно не садівники. Коли я запитував на ринку, чому пошкоджений корінь, часто звучала відповідь: не я їх копав(ла).

Коріння має бути без пошкоджень. Без цвілі і грибків. Саджанець не може бути хворим. Коли купуєте перевірте, чи колір кори однаковий. У світлу годину, пора повинна мати навіть легкий блиск, що означатиме – саджанець живий. Коріння вам повинні запакувати і дати інформацію до саджанців. Свого роду біологічний паспорт. Який сорт, вік, чим оброблений, якої фірми, чи господарства.

Перед садінням, придбаний саджанець треба потримати 3-4 години у воді.

Садимо плодові дерева.

Яму потрібно викопати, щоб об’єм коренів вільно поміщався в розмір викопаної ями. Після цього, заглибити яму на штих лопати, тобто на 15-20 сантиметрів глибше.

Чим заповнюємо яму? Десятки думок, стверджень, існує в спеціалістів саду, господарів присадибних ділянок, у власників садів.

Радять все, на що здатна уява людини: керамзит, бита цегла, ячмінь, пшениця, листовий компост. На мою думку, має бути перегній дворічної давності, або земля, на якій була купа гною. Корені накривають доброю землею, трохи її змішавши з піском. В яму потрібно забити дерев’яний брусок, щоб посаджене дерево можна було прив’язати. Основне правило посадки: місце щеплення із землею засипати не можна.

Про обрізання молодих яблунь

Обов’язково у двохрічному віці, закладати майбутню конфігурацію яблуні. Простий принцип: який не потребує надзвичайних знань з ботаніки та генетики. В молодому віці 4-5 років, яблуня має мати сформовані два яруси молодих гілок, які повинні давати урожай яблук.

Будемо вчитися обрізати молоді яблуні дво – і трирічного віку. Потрібно мати садові ножиці і садовий вар для замащування обрізаних місць. Двохрічне дерево я показую, як обрізати на схематичному зображенні. У трьохрічному віці формуємо конфігурацію і контролюємо висоту. Гілки кожного ярусу повинні виходити приблизно  одного гнізда (різниця по висоті – 20 см). І розходитись у різні сторони. Особливо цінні гілки повернуті на схід, на південь та південний захід. Наступний етап – це формування нового рівня гілок, на висоті через 40-50 см. Максимум, ми повинні мати на один рівень 3-4 гілки. При обрізанні потрібно знати і розуміти, що таке плодова брунька. Її ще називають продуктивною.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #войтович, #дерево, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #сад, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: