Правила жіночої самодостатності. Ось про що повинна пам’ятати кожна жінка

Опубліковано:
20 Березня, 2021

Залежність будь-якого роду негативно відбивається на якості життя людини і його психоемоційному стані. І мова сьогодні піде аж ніяк не про тютюнову чи іншу згубну звичку, а про залежність від оточуючих нас людей. Остання породжує стабільну необхідність в суспільстві і (що дуже прикро) страх самотності, відсутність здатності самостійно вирішувати практичні та питання і справлятися з труднощами.

Але перемогти подібні проблеми цілком реально, виховавши в собі самодостатність. Це абсолютно особлива якість. Як же стати самодостатньою персоною?

Самодостатність за визначенням – це здатність суб’єкта жити і обходитися у всіх сферах абсолютно самостійно, без страху залишитися на самоті, не звертаючись за допомогою до інших. У наш час розвиток самодостатності набув особливої ​​актуальності.

Людина в світі жорсткої конкуренції повинна володіти певним набором якостей і здібностей. Одна з них – самодостатність. Без неї не вистояти в суворій боротьбі за місце під сонцем. Адже домагаються успіху в житті лише ті, хто розраховує виключно на себе і свої сили.

У чому саме полягає користь самодостатності? Які переваги в звичайному житті вона дає своєму власникові? Щоб це зрозуміти, необхідно розглянути дану якість з різних ракурсів.

3 види самодостатності:

1. Соціальна

Виявляється в тому, що персона з легкістю адаптується до різноманітних правил житт, має інтереси і хобі, намагається розвивати власні таланти та здібності, має цікаву для себе роботу.

2. Господарська

Характерна для дорослих і досвідчених людей. Виявляється в тому, що людина має кулінарні навички, може виконувати домашню роботу будь-якого характеру (прибирання, прання, легке лагодження та ін.). Її не лякають побутові труднощі.

3. Психологічна

Виявляється в тому, що суб’єкт може самостійно приймати рішення, не залежить від чужої думки, не нудьгує на самоті. Важливо, що дана персона має можливість комфортно існувати і розвиватися завдяки багатству свого внутрішнього світу.

Самодостатня людина цілком може прожити без будь-чиєї підтримки і може сама формувати для себе психологічно комфортне середовище. Її не лякає самотність, і вона витягує з неї користь – читає потрібні матеріали, вчить іноземні мови, опановує новими знаннями і вміннями. Паралельно ця людина відкрита для спілкування і має своє коло друзів.

Варто відзначити, що самодостатня особистість – аж ніяк не мізантроп. Ця людина не уникає суспільства, щоб усамітнитися, закритися від усіх. Просто вона сама вибирає, коли їй спілкуватися, а коли проводити час на самоті.

Самодостатність схожа з відповідальністю за себе. Людина не звикла опускати руки у важких ситуаціях, цілком може себе забезпечити матеріально; вона відповідально ставиться до свого здоров’я, перебуває в пошуку сенсу життя і домагається бажаного.

Самодостатня особистість не має звички перекладати відповідальність за свої поразки і промахи на оточуючих. Ці люди роблять те, що дійсно важливо для них, носять те, що їм до душі, захоплюються тим, що їм дійсно цікаво – без оглядки на соціальну реакцію, схвалення (або несхвалення) інших людей.

Риси самодостатньої людини

«Виховання» даної властивості (або риси характеру) підвладне кожному, але, по-перше, слід розібратися, якими якостями володіє самодостатня особистість. До цих якостей можна віднести:

впевненість в своїх силах, дає можливість домагатися бажаного і розвиватися без будь-чиєї допомоги;

цілеспрямованість;

внутрішня сила, яка визначає відповідальність за прийняті рішення і вчинені дії;

уміння вибудовувати особисті кордони;

адаптація до самотності, що виявляється в комфортному проведення часу наодинці з собою.

Це важливо!

Незалежна особистість повністю управляє власними вчинками, а на її почуття особистої гідності абсолютно не впливає те, як саме до неї ставляться оточуючі.

Справжня незалежність проявляється в самомотивації, але протистоїть можливості зовнішнього впливу. Завдяки їй можливо по-справжньому звільнитися від тиску обставин і людей.

Як можна стати самодостатнім?

Для початку рекомендується виховувати в собі самодостатність, спираючись на поради фахівців:

Вчіться простіше ставитися до різних ситуацій – і коли ви на висоті, і коли вас сварять (наприклад, начальник), дорікають, висловлюють невдоволення.

Якщо ви опинилися на самоті, прийміть цей стан, плекайте свій особистий простір і цінуєте вільний час.

Відтворювайте в уяві ситуації, коли ви опинилися без підтримки близьких людей, щоб мати цінний досвід самотності.

Піддайте критичному аналізу власне життя і коло свого спілкування: кого і чого ви реально потребуєте, чи існує з кимось духовний зв’язок, а що і хто краде ваш дорогоцінний час?

Напрацьовуйте самостійне прийняття рішень, намагайтеся рідше звертатися до кого-небудь за порадами та рекомендаціями – таким чином сформується звичка взяття відповідальності за конкретні події.

Мотивуйте себе. Читайте біографії, цитати великих історичних особистостей про самодостатність, особистої свободи. Конкретний позитивний приклад викликає бажання йому слідувати.

Припиніть вимагати і очікувати чогось від інших, розраховувати на допомогу, шукати підтримку і співчуття. Вам ніхто нічого не винен. Звикайте обходитися своїми силами. Згодом це увійде в звичку.

Ставтеся серйозно і відповідально до свого здоров’я, грамотно харчуйтеся, практикуйте фізичні навантаження, ведіть здоровий спосіб життя. Пам’ятайте, ви потрібні близьким людям, будьте готові самі підставити плече і надати комусь допомогу.

Ставте конкретні довготривалі і найближчі цілі. І впевнено рухайтеся до їх досягнення.

Виймайте з невдач корисні уроки. Не займайтеся самобичуванням з приводу власних промахів: помилки роблять все. Головне – вчасно робити відповідні висновки.

Правила самодостатності:

Скажіть «ні» безоглядній довірі авторитетам: тільки перевірка всього на власному досвіді!

Не створюйте кумирів та ідолів, самі досягайте висот.

Чітко усвідомлюйте різниці між упевненістю і самовпевненістю.

Всі негативні події залиште в минулому.

Перестаньте грати роль жертви і жаліти себе.

Будьте готові взяти відповідальність за кожен свій вчинок.

Будьте чесні з собою.

Постійно розвивайтеся і самовдосконалюється.

Виховуйте самодисципліну, волю і характер.

Жіноча самодостатність

Це окрема тема. Самодостатність грає надзвичайно важливу роль в житті кожної жінки. Бути самодостатньою, значить, бути впевненою в собі, незалежною, і вміти себе забезпечити без сторонньої допомоги, прийняти себе такою, якою ви є, і мати свободу вибирати коло спілкування.

Самодостатність допомагає перемогти залежність різного роду (і від чоловіків – теж), накопичувати особистісні ресурси, розвивати наявні гідності і відкривати в собі нові.

Ось корисні рекомендації, які орієнтовані паралельно і на перемогу над емоційною залежністю, і на виховання самодостатності:

Віддалення людей із зони близьких контактів не говорить про те, що вони стали гіршими або тепер менше вас люблять. Це життя, і треба приймати те, що відбувається.

Ні в якому разі не припиняйте любити себе і піклуватися про власне здоров’я, зовнішній вигляд.

Не заздріть нікому і не порівнюйте себе з іншими. Ви – це ви. Унікальна і неповторна.

Залиште в минулому образи, помилки, тривоги і розчарування. Вони «з’їдають» багато енергії.

Слухайте свій внутрішній голос. Він буває прозорливіший розуму.

Звільніть своє життя від нудних, злих, заздрісних людей, які вам несимпатичні, змініть остогидлу роботу на ту справу, яка стане приносити реальне задоволення.

Самодостатній жінці не обов’язково тримати когось під руку. Вона впевнено стоїть на своїх високих підборах і їй для щастя цілком вистачає самої себе.

Самодостатня жінка знає собі ціну, тому вона не стане розмінюватися на несерйозні зв’язки і не буде йти на компроміси. Якщо поруч немає гідного чоловіка, вона прекрасно обійдеться без нього.

Така жінка цінує свій час, має чіткий план дій на сьогоднішній день, і будь-яка форс-мажорна ситуація її не бентежить.

Самодостатня жінка не буде залежати ні від оточуючих, ні від обставин. Така дама ні під кого не підлаштовується, знає, чого вона хоче від життя і розуміє, що реально їй приносить радість.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жінка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #стосунки, #тернопіль, #тернопільські новини, #чоловік
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: