Сьогодні до вашої уваги пропонуємо цікаві фото Скалатського замку. Фото вдалось відшукати в книзі «Замки та фортеці» (2007).

Під фото є коментар: «Замок розміщено в заплаві притоки річки Збруч. Його було зведено в 1630 р. на кошт шляхтича Кшиштофа Вихровського. За планувальною конфігурацією замок наближений до квадрата з чотирма ідентичними п’ятигранними наріжними баштами та помешканням уздовж східного муру. У північній оборонній стіні знаходилася в’їзна брама, а зовні замок оточено глибоким ровом і валами. Під час збройних конфліктів на подільських землях у другій половині ХVІІ ст. замок зазнав значних руйнувань.

У ХVІІІ ст. його відбудували: звели палац, надбрамну башту, надбудували наріжні башти. У такому вигляді замок проіснував до початку ХХ ст. Під час Першої світової війни його було зруйновано.

Існуючі наріжні башти замку є результатом реставраційних робіт 60-х років ХХ ст. Муровані з місцевого пісковику, башти мають підвальний рівень. Башти складаються з чотирьох наземних ярусів і завершуються високими наметовими дахами з черепичним покриттям. У двох нижніх наземних ярусах, крім квадратних, влаштовано й характерні для подільських замків перехресні бійниці. На третьому ярусі виступають машикулі; бійниці четвертого ярусу мають ключоподібну форму.

Тетяна Яцечко-Блеженко

null

Наріжна північна башта замку.

 

null

Загальний вигляд замку із заплави.

Джерело фото: www.facebook.com/dnabb.org

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #скалат, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: