О. Олексій Філюк: «Я хочу, щоб під час Великого посту у кожному домі було відкрите Слово Боже»

10.03.2021 17:13   Джерело: Духовна велич Львова
Опубліковано : Новини Тернопільщини

«Засіяла Твоя благодать, Господи, засіяло просвічення душ наших. Ось час сприятливий, ось час покаяння! Відложім діла тьми та одягнімся у зброю світла, щоб, перепливши велике море посту, ми осягнули тридневне воскресення, Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, який спасає наші душі» (стихира зі стиховні вечірні Сиропусної неділі).

Період Великого посту – особливий час у житті кожного християнина, який спонукає до заглиблення і осмислення свого життя, провадить до пережиття особистого воскресіння. У цей важливий і такий потрібний для спасіння власної душі проміжок часу кожен з нас має подумати про те, що про нас скаже Господь, з якими заслугами ми прийдемо до Нього, і чи буде для нас Його суд справді Страшним. 

 Отець Олексій Філюк – священик ПЦУ із Тернопільщини, який збирає більше 75 тисяч читачів своєї Фейсбук-сторінки, щодня-кілька тисяч учасників трансляцій вечірніх онлайн-молитов, які для багатьох людей вже стали способом їхнього життя. Тисячі подячних коментарів з різних куточків України, сотні прохань про молитву – все це велика онлайн-парафія, духовним наставником якої є о. Олексій.

В ексклюзивному коментарі для ресурсу «Духовна велич Львова» отець Олексій Філюк розповідає про символізм, особливості Великого посту:

«Отже, розпочнемо нашу розмову про підготовчі неділі, які готують нас до Великого посту. А саме, це неділя про Митаря і фарисея, неділя про Блудного сина, неділя про Страшний суд. Ці дні нас підготовляють до того, що ми будемо утримуватися від певного виду їжі, але не в їжі справа. Я хочу сказати влучною цитатою Іоана Золотоустого, який каже, що «Головне не їсти один одного». Коли людина не буде вживати їжі тваринного чи рослинного походження, то на це апостол Павло говорить: «Бо один вірить, що можна їсти все, а немічний їсть овочі. Хто їсть, не зневажай того, хто не їсть; і хто не їсть, не осуджуй того, хто їсть, тому що Бог прийняв його». (Рим. 14:2,3). Головне, щоб в нашому серці не було осуду свого ближнього.                                                                                   

Декілька слів про неділю про Страшний суд. Як говориться у Євангелії від Матея, що кожен, хто живе на землі буде наприкінці суджений справедливим судом Божим. І, Христос, прийшов перший раз як добрий, справедливий і милосердний вчитель, але вдруге Він прийде як Грізний суддя. І від кожного з нас вимагатиметься докладний звіт за все життя. Як відділяє пастух овець від козликів, так будуть відділені праведні від грішників. І за кожну мить свого життя, за всі слова і діла, навіть за найпотаємніші думки і почуття, ми маємо дати відповідь перед Богом. І для того, щоб наша відповідь була добра, ми маємо прожити своє життя на основі любові, на основі слова Божого, бо як каже Господь: « По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою». Між християнами має панувати любов, і не тільки в період посту. І сказано в  Євангелії від Матея: «Тоді скаже й тим, які ліворуч від Нього: ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його». І, ми, читаючи ці слова, маємо подумати, щоб ми не були прокляті Богом, і не йшли у вогонь вічний, а були з Ним у раю, а для цього нам потрібно докласти зусиль.

Коли ми готуємось до посту, то ми за прикладом Христа, який 40 днів постився у пустелі, також відрікаємся від усього непотрібного, від того, яке не веде нас до спасіння. Хочу також наголосити, що сьогодні миряни дотримуються посту, але, якщо це завдає шкоди їхньому здоров’ю, то краще їсти все, адже, як уже було сказано, основна умова посту – це не їсти один одного. Підкреслюю, кому не дозволяє здоров’я, то Церква не заставляє строго поститися. Від посту звільняються вагітні жінки, хворі, люди похилого віку, а також ті, хто важко працює. І пам’ятаймо, не в їжі основа посту, піст – це не дієта, не повне обмеження себе від світу, але обмеження свого світу, від світу гріховного.  І сказав Христос: “Не бійтеся тих, що вбивають тіло, душі ж убити не можуть; а бійтесь радше того, хто може погубити душу і тіло в пеклі” (Євангелія від Матея 10:29).

Протягом посту я уклінно прошу усіх, щоб не тільки утримувалися від їжі, але й від поганих слів, від поганих думок, утримувалися від осуду свого ближнього. Під час посту потрібно читати духовну літературу, праці святих Отців, читати Євангеліє, Книги Псалмів. Я хочу, щоб в кожному домі було відкрите Слово Боже.  І на останок, нехай Мир Божий та любов панує у ваших серцях. Любіть один одного в ім’я Ісуса. «Оце Моя заповідь, щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив!» (Ів. 15:12)».

 Крім проповідування Слова Божого, о. Олексій Філюк знаходить час на організацію інших культурних заходів на теренах своєї парафії. Зокрема, нещодавно вдалося втілити у реальність маленьку мрію та презентувати у Свято-Михайлівському храмі села Білозірка фотовиставку: “Історія села у двохсотлітніх фотографії”.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Духовна велич Львова  

Коментарі