Чотири школи з Тернопільщини потрапили до рейтингу ТОП-100 шкіл України

26.02.2021 12:43   Джерело: Галас
Опубліковано : Новини Тернопілля

Українська освіта в майбутньому повинна бути однаково якісною і в містах, і в селах. Сьогодні бачимо перекіс. Кращі школи, як показує рейтинг, складений Фокусом, розташовані в столиці та обласних центрах. Але є винятки, які радують. Винятком стала Тернопільська область!

Зміни української системи освіти болючі, але в майбутньому сприятимуть кращій якості навчання, пише “Фокус”.

Українська освіта входить у фазу непопулярних реформ, які часто викликають обурення учасників процесу. Наближається 2022 рік, коли реформована Нова українська школа дійде до пʼятих класів, а у 2024-му мережу шкіл повинні оптимізувати і підготувати до реформи старшої школи. За планом навчальні заклади повинні розділитися на початкові школи і гімназії, які навчають до девʼятого класу, учнів старших класів навчатимуть в академічних і професійних ліцеях.

Українські школи оптимізують: як і чому це відбувається

На початку 2021 року в соцмережах і медіа пронісся скандал: батьки писали, що в школах закриваються старші класи, і питали, куди подіти дітей, котрі стали “зайвими”. Щоб прояснити, скільки в Україні таких “зайвих” дітей, звернімося до статистики. За даними Держстату, у 2016 році в десяті класи пішли 58% від усіх девʼятикласників, до 2019 показник збільшився до 63,4%. У столиці цифра вища, але ненабагато — 65%. Тому обережно припустімо, що далеко не всі девʼятикласники плачуть про те, що їм бракує благ старшої школи. Більше того, за даними Олени Фіданян, голови департаменту освіти КМДА, навіть у Києві з його густотою населення і переповненими навчальними закладами є школи з малокомплектними старшими класами, де вчаться менше десяти дітей.

За даними того ж Держстату, на частку сільських навчальних закладів доводиться 63,6% від усієї кількості шкіл. І якщо міські школи переважно переповнені, то в переважній більшості сільських — недокомплект учнів. Тому в регіонах ще з 2014 року йде оптимізація освітньої мережі. Згідно із законом про децентралізацію засновниками шкіл є територіальні громади або міські ради, які приймають усі рішення про роботу шкіл і фінансують їх.

Кращі школи, як і раніше, у містах. Хоча зрушення є

За даними Мінфіну, у 2019-му сільський учень обходився бюджету набагато дорожче, ніж міський, — 32,4 тис. грн проти 19,1 тис. на рік відповідно. Порахувавши гроші, місцева влада почала переформатовувати і закривати школи — цей процес активно продовжується, наприклад, у Полтавській області, у тому числі в самій Полтаві і Кременчуці. Жителі цих міст теж сильно обурюються, оскільки закриття навчальних закладів не дозволяє отримати повну середню освіту, гарантовану державою. Обурення з часом буде ще більше, оскільки оптимізація мережі порушить статус-кво, коли школи існують за інерцією, незважаючи на нечисленність учнів і низьку якість освіти.

Тим часом розрив у якості навчання між міськими і сільськими школами в Україні посилюється. Про це свідчать результати рейтингу “100 кращих шкіл”, складеного Фокусом. У переважній більшості регіонів країни кращі школи зосереджені в обласних центрах, а в області — лише кілька, а то і зовсім жодної. Винятком з цього правила стала Тернопільщина, де три школи (Чортків, Бережани, Заліщики) з чотирьох, які потрапили в рейтинг, розташовані в районних центрах. Більше того, учень із сільської школи Тернопільській області, яка не потрапила в рейтинг, отримав за зовнішнє незалежне оцінювання 192 бали — високий результат навіть за міськими мірками. Тернопільщина, де активно оптимізують шкільну мережу, — приклад того, якою має стати українська освіта в майбутньому: однаково якісною і в місті, і в селі.

Зазначимо, що в попередній рейтинг шкіл України жодна сільська школа не увійшла.

Рейтинг шкіл 2021 із зазначенням динаміки

Для перегляду зображення таблиці з журналу з рейтингом шкіл 2021, натисніть тут.

Школи-чемпіони, інфографіка Фокусу

рейтинг шкіл 2021, кращі школи, шкільна освіта, середня освіта, рейтинг шкіл рейтинг шкіл 2021, кращі школи, середня освіта, реформа шкіл, рейтинг шкіл, рейтинг шкіл України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Галас  

Коментарі