Понад 90% усіх страхувальників області тепер можуть переслати необхідні документи до відділень Фонду через інтернет

Опубліковано:
25 Лютого, 2021

Ще декілька років тому, буквально з перших кроків діяльності, Фондом соціального страхування запроваджувались нові підходи до обслуговування страхувальників. Структури управління та відділень ВД ФССУ в Тернопільській області грунтовно підійшли до впровадження електронної форми подання заяв-розрахунків страхувальників. І тепер, в умовах карантину, це не просто полегшило роботу бухгалтерам підприємств, організацій та установ. Понад 90 % усіх страхувальників області тепер, як кажуть, натисканням декількох клавіш в комп’ютері можуть переслати необхідні документи до відділень Фонду. Не треба їхати, мерзнути, наражатись на небезпеку інфікування, записуючись в чергу, бо в умовах пандемії відвідування мінімізоване. Все автоматизовано і пристосовано до потреб страхувальників. І як можна пояснити ставлення відповідальних працівників деяких організацій, які навіть в електронному режимі затримують подання заявок до Фонду?

Алгоритм простий: працівник передав лікарняний листок своєму роботодавцю, який у свою чергу має його оформити і подати до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок на виплату. Саме на її підставі Фондом здійснюється перерахування коштів матеріального забезпечення. Дата фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах прямо залежить від строків подання зазначеної заяви. І як треба не дбати про своїх працівників в теперішніх умовах епідемії, безгрошів’я, труднощів, щоб місяцями не відправляти такі заявки? 

Працівники Фонду в Тернопільській області, реагуючи на звернення громадян, часом взагалі не виявляють заявки організації на проведення виплат за листками тимчасової непрацездатності. 20 лютого на урядову гарячу лінію звернулася працівниця  відділу з питань освіти та сім’ї Збаразької РДА із запитом про виплату за лікарняними листками, датованими ще з 16 листопада по 02 грудня минулого року. Виявилось, що заявка на цей листок тимчасової непрацездатності поступила у відділення УВД ФССУ лише 08 лютого 2021 року і вже 10.02.21 року була оформлена Фондом для виплат. Чому бухгалтерія установи, перебуваючи в стадії ліквідації, так довго тримала ці документи і вирішила передати тільки тоді, коли виявилось, що без погашення усіх виплат процес ліквідації не відбудеться? Чому виплати для своїх працівників не турбували керівництво районних освітян?

– Йду в соцстрах, – ця приповідка працівників підприємств, які раніше носили особисто документацію до відділень Фонду, попутно вирішуючи чимало своїх питань, тепер не актуальна. Тому звертаємося до керівників  підприємств, установ та організацій: подбайте про своїх працівників, надсилайте вчасно документи для нарахування відповідних виплат у відділення Фонду в області.

До кінця минулого року в області не було значних затримок у фінансуванні страхових виплат Фондом, хоч в 2020  році відбувся ріст кількості листків непрацездатності у порівнянні з 2019 роком на 23,6 відсотка. У грудні до Фонду соціального страхування України надійшла рекордна кількість листків непрацездатності – 714,3 тисячі, що у 2,2 рази більше ніж у тому ж місяці 2019 року. Це пов’язано як із поширенням пандемії і сезонними захворюваннями, так і з зовнішніми факторами – зокрема, порушенням строків подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних окремими страхувальниками, внаслідок чого до заяв-розрахунків, поданих роботодавцями у грудні, були включені листки непрацездатності за жовтень–листопад.

У Фонді роблять усе можливе, аби зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками непрацездатності, в тому числі ізоляції від COVID-19, різних виплат медичним працівникам та їх родинам), виплаті допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві.

Відповідно до нормативно-правових актів після отримання від працівника листка непрацездатності, комісія із соціального страхування підприємства має прийняти рішення щодо призначення матеріального забезпечення у строк до 10 календарних днів. Після цього роботодавцем упродовж не більш ніж 5 робочих днів здійснюється розрахунок суми допомоги, оформлюється та передається до Фонду заява-розрахунок,  яка подається дистанційно із застосуванням електронного підпису/печатки.

Звертаємо увагу, Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який зобов’язаний здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ. Адже є і такі випадки, що від Фонду кошти надійшли на рахунок підприємства, а працівник місяцями і далі очікує свої гроші…

Звертаємось  до застрахованих осіб, потерпілих на виробництві, яких цікавлять ті чи інші питання: якщо є найменше непорозуміння, нез’ясованість – телефонуйте до відділень  чи управління  ВД ФССУ в Тернопільській області на гарячу лінію (0352)52-72-21. Громадяни можуть отримати відповіді на свої запитання, надати пропозиції щодо покращення роботи Фонду, а також повідомити про можливі зловживання його посадовими особами.

Федір Бортняк,
в.о.начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #інтернет, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #страхування, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: