Тернопільський історик розповів цікаві факти про тризуб

19.02.2021 22:13   Джерело: Т1 Новини
Опубліковано : Новини Тернопілля

19 лютого в Україні відзначається День державного герба.

На сьогоднішній день вже немає сумнівів, що тризуб є державним гербом нашої країни. Хоча 30 років тому це було неоднозначно, бо тривала боротьба прихильників радянських колоніальних цінностей з прихильниками української самодостатності. Про це розповів тернопільський історик Володимир Окаринський.

«Тризуб пов’язують із Володимиром Великим і тим, що зображення тризуба було його родовим гербом. Та з розпадом Русі він був забутий. Повернувся тризуб завдяки Михайлу Грушевському. Хоча перший строгосередньовічний герб – це золотий лев, герб Руського королівства (Галицько-Волинської держави)», – зауважив пан Окаринський.

Також за словами історика, на державний герб претендували й інші зображення: буква У на синьому тлі, три чи сім золотих зірок на синьому тлі або на щиті, золотий плуг на синьому тлі. Цікаво, що певний період тризуб був символом українського флоту.

«Тризуб – символ самодостатній, самостійна фігура. Його можна брати в основу логотипу, він сам може бути логотипом держави. Ця фігура настільки досконала, що до нього не потрібно нічого додавати», – каже Володимир Окаринський.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Т1 Новини  

Коментарі