Громади Тернопільщини з перших вуст дізналися, що необхідно для роботи ефективного ЦНАПу

Опубліковано:
12 Лютого, 2021

На базі Тернопільського регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” відбулася консультація, яка була присвячена наданню адміністративних послуг в громаді.

Про це інформує Тернопільський РО Програми «U-LEAD з Європою».

Керівника Тернопільського регіонального офісу Наталія Онищук підкреслила, що захід відбувається у форматі діалогу, аби представники громад могли з перших вуст дізнатися як функціонує ЦНАП і які послуги можливо у ньому надавати.

Радник Тернопільського РО Михайло Лисиканич зауважив, що виклики з наданням адміністративних послуг назріли ще у 80-тих роках ХХ століття в Європі. Саме тому вирішили застосовувати підходи приватного ринкового сектору до діяльності держави та органів місцевого самоврядування у сфері адміністративних послуг, аби вирішити низку проблем. У своєму виступі він торкнувся і законодавчого підгрунтя для роботи ЦНАПів.

null

Практичним досвідом з присутніми поділився Марко Шафран, керівник ЦНАП у Козлівській громаді, який був створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

За його словами, передовсім, потрібно створити робочу групу та концепцію ЦНАПу, причому слід поставитися до останнього документу не “для галочки”, а справді розписати те, що потрібно у сфері адміністративних послуг саме у вашій громаді, скільки треба працівників, які послуги ви б хотіли надавати у майбутньому.

Варто потурбуватися про приміщення для ЦНАПу і перевірити чи воно підходить для надання адмінпослуг за певними вимогами.

Він переконаний, що чималу підтримку потрібно приділяти навчанню персоналу ЦНАПу: для цього потрібний тривалий час.

null

Також варто проаналізувати, які послуги потрібні у громаді, аби пізніше їх надавати населенню. Але й потрібно помізкувати, чи зможе громада ефективно надавати майбутні послуги. Варто й врахувати відстань до суб’єктів, з якими співпрацюватиме ЦНАП, яким чином туди передаватимуть пакети документів тощо.

“ЦНАП – це не формальність. ЦНАП – це обличчя громади. Потрібно оцінити, що саме потрібно вашій громаді”, – наголосив Марко Шафран.

Він резюмував, що нині існує чимало методичних посібників, рекомендацій в тому числі і розроблених Програми “U-LEAD з Європою”, і порадив ними скористатися.

Наприкінці зустрічі він порадив громадам відвідати Шумський, Байковецький та Чортківський ЦНАПи, аби на власні очі переконатися в ефективному та якісному наданні адміністративних послуг.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ЦНАП
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: