Бучацьку гімназію на столітніх фото показали у соцмережах. Світлини опублікували у «Бучацьких Справах». На знімках – цей навчальний заклад у 1898 році.

Бучацьку державну гімназію було збудовано за Австро-угорського уряду. 

Зведення гімназії було обумовлене тим, що через відсутність школи, у якій можна було б здобувати повну середню освіту – заможні жителі Бучача мусіли їхати на навчання до гімназії у Бережанах, Тернополі чи  Станіславові.

null

У листі Міністерства освіти Австро-Угорщини від 18 січня 1892 року йшлось про рішення відкрити 1 вересня 1893 року в Бучачі гімназію.

Спочатку цей навчальний заклад мав бути двомовним, де б навчали українською та польською мовами. Але через тиск поляків і байдужість  очільників галицьких українців, національну несвідомість оо. василіян, які віддали Бучацьку цісарсько-королівську школу «K. K. Kreishauptschule», рішення міської ради, постала державна гімназія. За одними відомостями, гімназистів навчали польською мовою, а за іншими – також німецькою.

null

Гімназія діяла в новозбудованому приміщенні, що було зведене у 1897—1898 роках. На другому поверсі була каплиця, де відбувалися богослужіння для учнів.

У 1899 році посвятили та урочисто відкрили пам’ятну дошку Янові Оберцу (1834—1899, ц.-к. капітан крайової оборони), який записав для потреб гімназії свій маєток бл. 50000 золотих ринських. 

null

Свого часу на фасаді будівлі були погруддя трьох польських поетів, яких поляки вважають провісниками: Юліуша Словацького, Адама Міцкевича, Зиґмунта Красінського.

https://bspravy.org.ua/news/buchatska-derzhavna-himnaziia/?fbclid=IwAR0j-xhcWGIkPuj6BFecqaedboN-S10S81v2yhqQQiPMe0LV1cX2qnRxSB0

 

Катерина Богуславська

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бучацька гімназія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: