Підрозділ антикорупціонерів на Тернопільщині захищає «зелені легені» України

Опубліковано:
1 Лютого, 2021

Кандидат історичних наук, юрист, АТОвець, експерт-поліграфолог  Микола Сивирин разом із побратимами вже 15 років активно займається громадською діяльністю на Тернопільщині. Нещодавно його підрозділ приєднався до команди «Стоп корупції». Про проблеми регіону і шляхи їх розв’язання керівник Тернопільського обласного підрозділу організації розповів журналістам «СтопКору».

ОБЛИЧЧЯ

Микола Сивирин народився і виріс у Тернополі. Своє життя присвятив викладанню історії України. Викладав в одному з тернопільських вишів, захистив кандидатську дисертацію.

«Громадською діяльністю разом із друзями зайнявся ще в 2005 році, коли після подій Майдану 2004 року я зрозумів, що буде війна з Росією, адже історія іде спіраллю. У 2004 році пройшов з’їзд у Сіверськодонецьку,  коли було створено так звану «Південно-східну українську автономну республіку» — і схожа республіка була створена раніше – Донецько-криворізька радянська соціалістична республіка. Тоді Ленін завдяки таким квазі-утворенням на території України зумів захопити, окупувати територію незалежної держави, і Україна стала радянською», – пояснює Сивирин.

У 2005 році Микола разом із друзями – викладачами педагогічного, економічного університету і кількома студентами створили громадську організацію «Справа честі», яка почала займатись військовою підготовкою студентської молоді.

«З 2005 до 2014 рік ми займались підготовкою молоді до війни. Ми проводили навчання зі Збройними Силами України. Польові виходи, стрільби на полігонах, надання першої медичної допомоги – там нам допомагав Медичний університет, кафедра медицини катастроф нас навчала», — згадує активіст.

З 2010-го два роки Сивирин працював в органах виконавчої влади: в Тернопільській обласній державній адміністрації керував  відділом з питань національностей і релігій. Опрацьовував  всі церковні конфлікти, які були залишені ще з радянських часів, а саме – протистояння між православними і греко-католиками, а всередині православ’я – протистояння між Київським і Московським патріархатом. Потім пішов в управління освіти міської ради.

Майдан став переломним моментом у його житті. Викладач змінив свій фах і присвятив себе захисту України.

«У перші дні російської агресії добровольцями пішли хлопці, студенти з Київського майдану поїхали на Схід. І мені було якось не по собі: хлопці, які не мали ще ні дітей, ні дружини, багато хто, можна сказати, і жінки ще не знав, клали своє життя. Перший загиблий в Тернополі – «двохсотий», який був доставлений бортом – це мій студент, якого я навчав на юридичному факультеті. І якось було важко прийняти його смерть. Я — дорослий викладач, який вчив його любити Україну — живий, а він — хлопчина, який тільки зі студентської лави пішов на Схід України, був розвідником і загинув».

Фото: “Фейсбук” Микола Сивирин

Пішов служити в зону АТО, був заступником командира батальйону «Тернопіль». Батальйон брав участь у звільненні низки населених пунктів у Луганській області – там була дислокація. Микола згадує, як у День Незалежності України російські війська привітали «Градом». Тоді, в 2014 році вперше в житті вони відчули на собі «любов» східних «братів». Після батальйону «Тернопіль» пішов служити у Збройні Сили України. Службу закінчив у травні 2017 року.

Та бійцям довелося боротися не тільки з зовнішнім ворогом, а й з ганебною системою всередині країни. Два роки – 2016-2017-го — Микола з побратимами в судах відстоювали права військовиків у протистоянні з Міністерством оборони, яке не виконувало умов контракту.

Фото: “Фейсбук” Микола Сивирин

«Контракт підписали 5 січня, 7-го – без зброї, без амуніції – ми були вже на бойових позиціях. Це ми довели в судах, що ми не були забезпечені засобами для ведення бойових дій, амуніцією, грошима, чим були порушені наші права. При тому використовувались методи дискредитації військовослужбовців чинного підрозділу, який був відкликаний із зони проведення АТО. Група протягом двох місяців працювала для виконання поставлених задач, її відкликають і починають нівелювати усі досягнення. На той момент ми вже були на війні 2 роки», — розповідає Сивирин.

У результаті Микола і його побратими у судах усіх інстанцій – аж до Верховного Суду — відстояли свою честь і гідність, а дії командування частини і Міністерства оборони визнані протиправними, керівництво військової частини було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Побратими відстояли в судах гідність. Фото: “Фейсбук” Микола Сивирин

Повертатись до університету було складно. Війна кристалізує відчуття «біле-чорне», «добро-зло», іти на півтони неможливо. А викладати студентам якісь істини і щось змовчати – важко. Тому вирішив займатись правдою на професійному рівні. Друзі допомогли з обладнанням, пройшов навчання і став поліграфологом. Із 2017 року як приватний підприємець надає послуги як експерт-поліграфолог і юрист.

Після важкого досвіду російсько-української війни вирішив займатися боротьбою з людьми, які і призвели до проблем на Сході України.

А саме – людей, які діють проти волі українського народу і тягнуть нас у східні тенета Московії. Це люди, які при владі за будь-яких політичних знамен, вони залишаються біля керівництва різними стратегічними галузями.

Фото: Микола Сивирин

Під час громадської діяльності на місцевому рівні неодноразово стикалися з ситуацією, коли виявляли факти використання службового становища для власного збагачення. Утім, домогтися притягнення до відповідальності за корупцію на місцевому рівні складно.

«Стоп корупції» дає більше можливостей побороти ту гідру вічно угодних владі корупціонерів. Бо на місці це зробити неможливо. На місці всі пов’язані як родинними зв’язками, так і бізнесовими. А через столицю легше домогтися результату», — пояснює Сивирин рішення приєднатись до антикорупціонерів.

Офіційне відкриття регіонального відокремленого підрозділу «Стоп корупції» у Тернополі Фото: СтопКор

Громадський лідер приєднався до «Стоп корупції» разом із командою активістів – ветеранів АТО у 2020-му, очолив 82-й відокремлений підрозділ. Основний напрямок  роботи осередку на 2021 рік — моніторинг роботи чиновників в органах виконавчої влади.

ПРОБЛЕМИ

Основною проблемою на сьогодні Микола вважає  штучне створення локдаунів, карантинних обмежень, які не дають нормально працювати. Активіста турбує питання: чому великі корпорації мають можливість продовжувати свою діяльність, а великий і малий бізнес кладуть під ніж?

Серед регіональних проблем Сивирин виокремлює масове знищення лісів.  Адже Тернопільщина – це регіон, де основні види діяльності пов’язані з аграрним сектором, і там найбільші заробітки. І якщо зробити усі ставки на аграрний сектор – лісове господарство може зникнути.

«Є факти у декількох районах, де в угоду аграріям вирубували великі площі лісів. Декларується одна площа, одна кубатура, один сорт лісів,  а насправді вирубують більшу площу, якіснішу деревину. І за цими фактами порушені кримінальні справи – у Бучацькому районі, у Монастирицькому районі. Ми проводили свої розслідування і кримінальні провадження в прокуратурі і ДБР в дії», – розповідає керівник Тернопільського підрозділу «Стоп корупції».

Тернопольські активісти майже рік намагаються донести результати громадських розслідувань до прокуратури і до правоохоронців: вони розуміють, «звідки ноги ростуть».

«Коли люди обирали нового президента – сподівались на зміну всієї вертикалі влади. Вийшло так: Президент – новий, голова адміністрації начебто новий, а керівники управлінь лишились ті, що і були. І всі схеми вирубки лісів, забруднення річок, незаконний видобуток копалин – всі схеми залишились. Власне, для нас є дуже цікавим, чому людина, в управлінні якої є маса кримінальних справ, далі лишається при владі»,- пояснює Сивирин.

Сьогодні тернопільські активісти активно переймаються роботою керівництва управління лісового господарства області. Адже за 5 років перебування на посаді очільник відомства пан Яремко демонструє «стару» політику: вирубка лісів, втрати бюджету і повернення корупційних схем, введення фірм близьких до себе, в бізнес. Кілька начальників управлінь змінили, а Яремко лишився. Отже він – зручний для керманичів області. Попри те, що щодо нього у правоохоронців вже давно питання виникають – розмірковують громадські діячі.

Фото: СтопКор

Зрештою, тернопільські стопкорівці пильно приглядаються і до голови ОДА, який взяв у свою команду таких керівників відомств. Підозрюють: прийшов в область, залишив усіх колишніх корупціонерів і очолив корупційні потоки. Є у антикорупціонерів питання і до обласної прокуратури щодо відсутності посадок попри виявленні факти розкрадання лісів.

«У нас таке було, що у нас керівників лісових господарств перевели з одного району в інший. Замість того, щоб посадити, бо є кримінальні справи. Тобто відбувається ротація всередині області з посади на посаду. Пан Яремко сидить на місці, пан прокурор нічого не бачить. Ловлять дрібних лісівників, які невеличкі обсяги рубають. А до людини, яка в цілому відповідає за галузь, у прокуратури питань нема».

РІШЕННЯ

Рецепт розв’язання проблем Микола виніс з війни. І він досить простий: якщо ти герой – отримай медаль, якщо ти злодій – отримай строк.

«Якщо людина має кримінальні правопорушення – вона повинна за це понести відповідальність: або відсидіти, або дуже довго відсидіти. Якщо ж людина не винна, а в неї робиться бардак – вона повинна просто скласти свої повноваження і піти в іншу газузь, де вона буде більш успішною, більш корисною. Якщо ж людина – професіонал, якісний управлінець – то хай собі далі працює», — пояснює АТОвець.

Роль громадськості він бачить у розголосі і створенні некомфортних умов, щоб корупціонери почували себе незручно.

«Добре отримувати надприбутки від того, що ти сидиш на посаді. Але дуже незручно, коли з тебе за ті надприбутки питають правоохоронні органи. Намагаємось створювати незручні умови, фіксувати. І не толеруємо людям, яких ми запідозрили в корупції. Наша позиція чітка: якщо ми побачили в діях чиновника корупційну складову – ми пропонуємо по-доброму піти з посади. Якщо людина не розуміє – доводимо ситуацію до точки кипіння – порушення кримінальної справи і доведення її до логічного завершення», — пояснює Микола Сивирин.

Ця стратегія боротьби з корупцією вже дала певні результати: разом із журналістами і активістами центрального офісу «Стоп корупції»  справу Яремка вдалося зрушити з місця і в Держлісагентстві обіцяли провести аудит роботи управління галузі Тернопільщини.

Та для злагодженої і ефективної роботи потрібна структура і система роботи.

23 грудня  в ефірі телеканалу «Тернопіль-1» Микола Сивирин розповів  про місцеву структуру  «Стоп корупції» на Тернопільщині.

Керівник Тернопільського обласного відокремленого підрозділу Микола Сивирин у прямому ефірі «Тернопіль-1». Скріншот: СтопКор

Це публічні люди, які висвітлюватимуть факти корупції, а також мережа інсайдерів-викривачів, які збирають інформацію. Над справою працюватимуть до пів року: ретельно перевірятимуть документи. Для швидкого реагування планують створити мережу осередків у кожному районі Тернопільщини. Кількість антикорупціонерів на Тернопільщині важко визначити, бо член організації – це не тільки той, хто має посвідчення, а й той, хто бере участь в діяльності організації, вважає Микола.

«Є вже команди в кількох районах: це і Бучацький район, і Монастириський, Підгаєцький, Бережанський, Кременецький. Ще не охопили ряд районів, але це питання часу – будемо працювати», – зазначив керівник відокремленого підрозділу.

Сивирин заявив: щойно стартувала активна робота — до місцевих антикорупціонерів вже надсилали «перемовників» з метою «порішати» і пригальмувати публічне викриття корупції на Тернопільщині. Та залякати антикорупціонерів буде непросто.

«Наш осередок — він дещо особливий. У нас багато хлопців – це ветерани війни на Сході. Страшно – за що? Що можуть щось зробити? Я вважаю, такого боятися не варто – нехай нас бояться. Лякати фізичною розправою? Не страшно. Пройшли і не легші речі… Організація велика, розгалужена. І якщо у певний момент я особисто не зможу стати на захист своєї родини, то люди з нашої організації зможуть це зробити.  Бо все, що ми робимо, ми озвучуємо всією мережею організації. Тобто будь-який крок ми озвучуємо і вся організація в усій Україні знає, що робиться у будь-якому осередку.  У разі виникнення проблеми – з’їжджаються всі. Якщо врахувати, що це понад 80 осередків – хоча б по 3 людини приїдуть – то це велика армія», – пояснив Микола Сивирин.

Сьогодні керівник Тернопільського підрозділу «Стоп корупції»  професійно бореться з брехнею – і як антикорупціонер, і як юрист, і як експерт-поліграфолог.

«Не люблю брехати. Це – інструмент слабкого», — резюмує Сивирин.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Стоп корупції, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: