Андрій Шараскін бореться за розгляд депутатами законопроекту, що врегулює обіг вогнепальної зброї і знизить рівень злочинності в Україні (Відео)

Опубліковано:
29 Січня, 2021

Народний депутат Андрій Шараскін закликає колег підтримати ініційований ним альтернативний законопроект № 4335-1 «Про цивільну зброю та боєприпаси». Шараскін вважає, що завдяки нормам, викладеним у цьому документі, українці зможуть реалізувати право на самозахист. Про це він наголосив на брифінгу у стінах Верховної Ради. Окрім цього, представник «Голосу» пояснив свою позицію на власній сторінці у Фейсбуці.

За словами Шараскіна, якщо проаналізувати щорічну статистику умисних убивств та тяжких тілесних ушкоджень, то лише у приблизно одному відсотку випадків людей убивають чи травмують з вогнепальної зброї. Для вчинення решти злочинів зловмисники використовують ножі, кастети, бити тощо. Тому саме носіння вогнепальної зброї зможе гарантувати безпеку громадян, а також знизити кількість таких злодіянь у суспільстві. Про це свідчить досвід інших країн, де свого часу змінили закон про обіг зброї.

«Наш проект №4335-1 передбачає передачу Реєстру зброї в управління Мін’юсту із визначенням інших суб’єктів Реєстру (МВС та НП зокрема), надає українцям дієвий інструмент самозахисту, за умови дотримання жорстких вимог (регулює носіння), вводить зони вільні від зброї у законодавче поле. Крім того, отримати дозвіл на придбання короткоствольної нарізної зброї зможуть лише ті громадяни, які мають попередній досвід володіння зброєю більш летальної дії та є відповідальними власниками», — зазначає Андрій Шараскін.

Натомість законопроект № 4335 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї», на думку Шараскіна, містить чимало проблемних та дискримінаційних моментів. Наприклад, він забороняє українцям носіння навіть легально купленої короткоствольної  зброї. Громадянам за таке правопорушення загрожує кримінальна відповідальність — позбавлення волі від 5 до 10 років. Це, до речі, значно суворіше покарання, ніж для учасників пограбування, розбою та ґвалтівників.

Присутня у законопроекті № 4335 і корупційна складова: реєстр, навчання, видача так званих ліцензій і контроль за дотриманням сфери зберігається у Міністерства внутрішніх справ.

Цікаво, що на певному етапі від роботи над законопроектом № 4335 відсторонили активістів, представників громадськості. Численні листи від профільних ГО та асоціацій в комітет з питань правоохоронної діяльності з проханням відновлення діалогу та діяльності робочої групи проігноровані, 2 петиції по 60 тисяч голосів залишились без належної реакції. Також документ отримав негативні висновки Головного науково-експертного управління ВРУ. Однак на засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності ухвалили рішення підтримати основний проект закону.

Втім Андрій Шараскін намагається привернути увагу колег до розгляду кращого та дієвішого варіанту змін — альтернативного законопроекту №4335-1.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #закон, #зброя, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шараскін
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: