Фото снігових скульптур солдат у Бережанах ХХ століття з’явилися у соцмережах

Опубліковано:
22 Січня, 2021

Фото снігових скульптур солдат у Бережанах ХХ століття показав у соцмережах місцевий житель Михайло Музичка. Він додав, що на світлинах – 1916 рік:

«Зимові Бережани на старих фото особливо гарні. Сьогодні – підбірка фотографій зимового міста на початку ХХ століття.

-Перше фото ілюструє візит Фелікса фон Ботмера, командувача Південної армії Австо-Угорщини, до Бережан. 1916 рік. Фото групи вищого командування й офіцерства зроблене біля неоготичного портику парадного входу до Бережанської каси ощадності. В ході Першої світової будівля служила також і потребам австрійського війська, в тому числі медичним. Бачимо добре розгорнутий від снігу прохід, а також будки для постових солдатів. Цікаво, що у будівлі банку містився офіс адвоката Рейха, про що свідчить відповідна табличка.

-Наступні фото ілюструють повсякдення солдатів Австро-Угорщини, що позують навпроти офісу управління військово-картографічного відділу (Kanzleigebäude der Abteilung in Brzezany), 1915 рік. Солдати працюють над розчисткою снігу навпроти неокласичної вілли з колонами, де містився сам офіс. Зараз на місці будівлі розташована поліклініка.

-Далі бачимо серію фото з солдатськими сніговими скульптурами. На першому з них – сніговик, що зовні нагадує іудея. Це робота військових з 10 австрійської автотранспортної колони, фото датоване 1915 роком. Окрім цього ще фото: з ліпленим авто й сніговиком у військовій формі. Воно зроблене в районі сучасного продуктового ринку. І третє фото з групи – сніговик верхи на свині, ось така скульпторська фантазія)

-Ще одна зимова локація – «Скляна гора». Так у старих Бережанах називали підйом до монастиря отців Бернардинів і костелу св. Миколая. Саме тут було улюблене місце дітей для катання. Шимон Редліх писав: «Взимку, після снігопаду, ми часто ковзали вниз з гладкого слизького Бернардинського пагорба. Ми називали його «скляною горою». Пагорб й направду ідеально підходив для подібних розваг, це ілюструє фото офіцера з 1918 року на фоні засніженого краєвиду міста.

-А Лепкий згадував про інше місце зимових розваг: «Бувало, як у днину пригріє сонце, а в вечір потисне мороз, то Олімп стає подібний до казкової скляної гори. Люди причіпали собі раки до чобіт, але й це не дуже помагало. Тільки гімназисти на підошвах, як на лижвах, з’їздили з гори на долину. Що для них ожеледа!..»

-Із міжвоєнного часу збереглись зимові фото групи бережанських лижників, а також молодої пари на ковзанах. Лижі й ковзани в Бережанах можна було придбати у крамниці Цилі Гюнсберг, що на вулиці Вільсона 1», – пише Михайло Музичка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сніговик, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: