У Залозецькій громаді розробили календар «Пам’ятки Залозецького краю»

21.01.2021 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

У Залозецькій громаді розробили календар на 2021 рік «Пам’ятки Залозецького краю». На ньому зображені пам’ятки архітектури, костели, церкви, скульптури, що знаходяться на території Залозецької територіальної громади. Цей календар створив директор місцевого краєзнавчого музею, археолог Василь Ільчишин.

“На сторінках січня зображений Залозецький замок. Ідея календаря – щоб не тільки пори року співпадали, але й тематично пам’ятки культурної спадщини були, які розташовані на території нашого краю. На сторінці лютого римо-католицький костел 1880 року, побудований в селі Білоголови. У березні весняне фото римо-католицького костелу Богоматері Польської 1908 року в селі Ренів. У квітні – пам’ятник св. Флоріану. Він є заступником пожежників і саме в квітні цей день святкують рятувальники. У травні в календарі світлина хреста 17 століття, який розташований між селами Чистопади і Ратищі. У червні в нас свято в Залізцях і в нас є церква Пресвятої Трійці. В липні ми святкуємо свято Івана Хрестителя, я вирішив розмістити римо-католицький костел св. Івана Хрестителя. У серпні розмістили скульптуру св. Роха, адже саме 16 числа святкують його день. У вересні – дерев’яна церква Воздвиження Христового в селі Нетерпинці, куплена в 1877 році в селі Винники Львівської області. В жовтні є велике свято Покрови і тому на сторінці календаря розміщена церква Покрови Пресвятої Богородиці в селі Залізці, фігура Діви Марії біля церкви. Покрова є покровительницею воїнів ОУН-УПА і в нас нещодавно відкрили пам’ятник на місці загибелі провідника ОУН-УПА Матвія Холодяна. На листопад в нас є свято Дмитрія і тому в календарі зображена світлина скульптури св. Дмитрія 1832 року в селі Мильне на місці холерного цвинтаря. У грудні в нас св. Миколая і в нас є скульптура св. Миколая 1849 року в селі Панасівка”, – каже Василь  Ільчишин.

Над календарем чоловік працював майже три місяці.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі