Як проходило Водохреща в Теребовлянській ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира

Опубліковано:
19 Січня, 2021

19 січня 2021 року – Хрещення Господнє (Богоявлення, Йордань). Це свято завершує низку урочистостей різдвяно-новорічного циклу і є одним з найдавніших в християнстві. Його відзначають на честь хрещення Ісуса Христа в ріці Йордань.

В цей день Іоанн Хреститель хрестив Ісуса в річці Йордан. Ісус Христос прийшов до нього з Галілеї. Коли Іоанн побачив Його, то, впізнавши у Ньому Месію, спочатку хотів утримати Ісуса, кажучи: мені потрібно хреститися від Тебе, чому Ти приходиш до мене? Але Ісус відповів йому: облиш зараз, бо так належить нам виконати усяку правду. Тоді Іоанн допустив Його. І, хрестившись, Ісус в той же час вийшов з води, – і, відкрилися Йому небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, Який сходив, як голуб, і опускався на Нього. (Мф. 3:13-16)

Цього року на Йордань видався досить великий мороз для нашої місцини від – 17°С і до – 22°С місцями, такого давно вже не було. І хоч було холодно, все ж вірячи радо зустріли свято, прийшли до церкви на службу Божу та за святою водою.  Після святкової літургії настоятель храму отець Володимир Якубишин мав проводити обряд великого освячення води в купелі(басейні) Каплички Теребовлянської Чудотворної ікони Божої Матері, збудованої в честь 1025-річчя хрещення Руси-України, що неподалік церкви. Саме там 18 січня 2021 року проводилося перше освячення води. Проте цього не відбулося через те, що вода замерзла як в трубах, так і в самій купелі. Тому освячена була вода в давній криниці, якій не одна вже сотня літ, і вже звідти наносилася в балії до притвору церкви. Переважна кількість вірян брали освячену воду саме звідти, хоч дехто і біля каплички з труби, що прямо виходить з криниці на значній глибині. Під час набирання освяченої води частка представників церковного хору співала щедрівки(див. відео). Крім того, о. Володимир освятив всю церкву з середина та ззовні.

Після освячення вода набирає свою максимальну силу, її можна нести додому в якості оберегу від всіх хвороб. Згідно християнського віроучення саме після Хрещення Ісус почав освячувати людей, осяюючи їх світом істини.

Цього дня християни вітаються «Христос охрещається! – На ріці Йордан!» Сьогодні однією з найпопулярніших традицій Хрещення є занурення в ополонку. Служителі церкви стверджують, що це досить молодий обряд і до очищення від гріхів він ніякого стосунку не має. Пірнати в ополонку – це народна забава, яка заряджає енергією і бадьорістю на весь рік вперед. Вважається, якщо викупатися в річці на Хрещення – не будеш хворіти. І хоч в Теребовлянській ПЦУ цього року не було купань в басейні, проте о. Володимир наголосив, що до цього обряду варто ретельно готуватися і не забувати про власну безпеку – на випадок, якщо хтось де інде побажає пірнути в святі води.

І все ж таки – які головні символи даного свята та які прикмети його?

Хрест і вода – головні символи Хрещення. Ці обереги супроводжували наших предків протягом усього життя. З ними відправляли небіжчиків і в останню путь. Вважалося, що під час занурення хреста в ополонку, вся нечиста сила вискакує з води на землю. Нечисть буде бродити берегом доти, поки хоча б одна жінка не прийде на річку прати білизну. Тоді всі чорти мають пострибати назад у водойму. Тому раніше жінкам не дозволялося цілий тиждень прати білизну у річці, щоб нечиста сила вимерла від водохресних морозів.

– Ясний день на Водохреща – до неврожаю.

– Будь-який договір, закріплений на Водохреща рукостисканням, отримував підтримку вищих сил.

– Якщо перед водохресною процесією пролетіли горобці – до дитячих хвороб.

– Якщо день похмурий на Водохреща – урожай буде хорошим. Доброю прикметою також в цей день є снігопад.

Скупатись у ріці сьогодні

Ми вас запрошуємо сердечно,

А Водохреща вам відкриє

Щасливий шлях добра безкінечний!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото та відео автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #водохреща, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: