Під час локдауну в Тернополі без роботи залишилися продавці та офіціанти

Опубліковано:
14 Січня, 2021

На період локдауну в Тернополі без роботи залишилися продавці непродовольчих товарів, офіціанти. Про це розповіла заступниця голови громадської організації “Підприємці Галичини” Ярослава Процик. Кореспонденти Суспільного дізнавалися, чи можуть ці люди знайти іншу роботу та де беруть гроші на проживання.

Оксана Федів – мати трьох дітей. Жінка розповіла, її чоловік 13 років працює продавцем у торгово-розважальному центрі і він – єдиний, хто заробляє для сім’ї. Під час локдауну він залишився без роботи.

“Нам держава покрила 8 тисяч. Тяжко прожити, тому що великі комунальні, садочок треба оплачувати і школи, і харчування, і щось таке елементарне, щоби дітей взути, переодягнути. Цих 8 тисяч не покриють ті витрати, які витрачає сім’я з 5 людей. Як мінімум треба 15 тисяч”, – каже Федів.

За її словами, іншої роботи під час карантину не знайдуть. Розповіла, що робитимуть, якщо закінчаться заощадження:

“Звертатися до якихось волонтерів, навесні вони нам дуже помогли. З церкви нам помагали. А кредит? Хто нам дасть кредит?”.

Наталія Шихова – адміністраторка закладу громадського харчування. Вона розповіла, що їй виплачують меншу зарплату, ніж до локдауну, бо заклад працює лише на винос і дохід зменшився:

“Якщо я могла отримувати в районі 15 тисяч гривень, то зараз я навіть 5 не маю. Це я адміністратор. А в працівників менше і так само в половину зменшилася зарплата. На даний час навіть платять менше половини, тому що власник свої гроші нам доносить. Так як люди в заклад не можуть прийти, сісти, з’їсти шось, немає каси, нема з чого платити нашим працівникам. Тобто, в нас є і бармени, кухарі, є офіціанти, яким також зараз немає чим платити за комунальні послуги”.

Заступниця директора обласного центру зайнятості Олександра Островська каже, від початку локдауну кількість людей, які звертаються за пошуком роботи не змінилась:

“Щоденно у нас 200-210 осіб, з початку року вже більше 100 осіб в нас зареєстровано. Вакансій наразі дуже мало, працевлаштування є проблематичним, ситуація погіршується”.

Скільки людей втратили роботу з початку локдауну – наразі не підрахували, каже Ярослава Процик. Служба зайнятості теж не має такої інформації, каже Олександра Островська.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вакансія, #локдаун, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #робота, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: