Безсимптомні хворі передають щонайменше 50% нових випадків COVID-19, тому так необхідно носити маски, — дослідження

Опубліковано:
10 Січня, 2021

Науковці з’ясували, що безсимптомні хворі на COVID-19 (люди, у яких взагалі не з’являються симптоми, та люди, у яких з’являються симптоми з часом) відповідальні за щонайменше 50% нових випадків передання вірусу. Тому так необхідно дотримуватися соціальної дистанції та носити маски.

Про це свідчать результати дослідження двох співробітників Центру з профілактики та контролю захворювань у США, опублікованого в JAME Network. Пише Громадське.

 

Дослідники розділили потенційних поширювачів коронавірусу на три групи: досимптомні хворі, безсимптомні та симптомні. Далі вчені змоделювали, за скільки випадків COVID-19 буде відповідальна кожна група у залежності від часу, коли вони найбільш заразні.

Спершу науковці припустили, що представники кожної групи найзаразніші на 5 день після інфікування коронавірусом — це середній інкубаційний період, упродовж якого у більшості людей розвиваються симптоми. У першій моделі припустили, що у 30% хворих ніколи не з’являються симптоми, але вони на 75% такі самі заразні, як люди з симптомами. Згідно з цією моделлю, безсимптомні люди відповідають за 24% нових інфікувань, ще за 35% інфікувань відповідальні досимптомні люди.

 

 

Також дослідники моделювали ситуації, за яких пік передачі вірусу спостерігався через 3-7 днів після інфікування, а також зменшували та збільшували відсоток безсимптомних людей у моделі. У більшості сценаріїв досимптомні та безсимптомні люди відповідальні за щонайменше 50% нових інфікувань.

 

 

Також була модель, де у 10% людей ніколи не з’являться симптоми. Тоді вони відповідальні за 8% нових заражень. Водночас за 42% заражень відповідальні ті, у кого симптоми з’являються згодом. За моделлю, коли безсимптомних людей було 0%, досимптомні хворі все одно були відповідальні за 25% нових заражень.

 

Для чого це дослідження?

Науковці кажуть, що наразі у більшості країн відбувається тестування на COVID-19 у разі виникнення симптомів, а у громадських закладах перевіряють температуру тіла, щоб також виявити людей із симптомами. Проте, за їхніми словами, виявлення та ізоляція лише симптомних хворих не уповільнить поширення коронавірусу.

Вони наполягають, що носіння масок, соціальне дистанціювання, гігієна рук та запровадження тестування всього населення, навіть без симптомів, справді допоможуть сповільнити поширення вірусу, поки вакцини не будуть доступними для більшості.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ковід-19, #маски, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: