На Тернопільщині збереглася унікальна шопка

09.01.2021 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

В експозиції відділу стародавньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею знаходиться одна з найдавніших шопок у музейних збірках нашого краю. Шопка датована кінцем ХVІІІ – початком ХІХ століття. Про це повідомляє Тернопільський обласний краєзнавчий музей.

Шопка вирізана з дерева у стилі класицизму з елементами пізнього бароко. Її місце походження достеменно не відомо. Припускають, що шопку виготували на Тернопільщині.

«Виготовлення шопок було досить дорогою справою. Зокрема, священник східногалицького містечка Городок у церковній книзі розписав кількість витрачених грошей на створення шопки для храму. Ця сума становила 12,7 флоринів у той час, коли 4 флорини було достатньо для проживання однієї родини протягом місяця. На початку ХХ століття з’явилися надруковані на папері шопки-картинки, які коштували значно дешевше і дуже швидко почали витісняти об’ємні шопки, виготовлені народними майстрами», - зазначають в музеї.

Сама ж шопка схожа на макет двоповерхового будиночка чи своєрідну двохярусну сцену. Колись у ній відбувалися вертепні вистави, які з’явилися на Україні ще у першій половині ХV століття. Верхній ярус символізував небеса, з яких зійшов Спаситель, і там розпочиналося дійство показом біблійних легенд, а потім переходило на нижню сцену, де розігрувалися комічні народно-побутові сценки з реального життя. Такі вистави показували на ярмарках, міських площах, по хатах міських та сільських жителів. Таким чином у цих вертепних дійствах поєдналися традиційні народні звичаї різдвяного колядування з біблійними християнськими сюжетами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі