На Тернопільщині музей музичних інструментів вирушає в мандрівку сільськими школами

Опубліковано:
27 Грудня, 2020

Музей музичних інструментів у селі Ішків Козівського району широко відомий не лише на Тернопільщині, а й за її межами. За роки його існування у ньому побувало приблизно сім тисяч відвідувачів. Адже завдяки старанням засновників унікального для нашої області музею подружжя Петра та Антоніни Католів експозиція зацікавлює і малих, і старших відвідувачів. А найближчим часом частину експонатів зможуть оглянути учні сільських шкіл на Тернопільщині.

Цю нагоду матимуть навіть ті школярі, для яких така поїздка проблематична через брак коштів, відсутність автобусів чи інші причини. Адже музей з Ішкова… подорожуватиме по навчальних закладах області. За словами Петра Католи, реалізація корисної ініціативи стала можливою завдяки співпраці громадської організації «Музичний центр «Камертон» із Українським культурним фондом.

«Сільські школярі є часто обмеженими щодо екскурсій та мандрівок. На заваді стоять відстань, погані дороги, транспортне сполучення. Завдяки допомозі Українського культурного фонду ми готові здійснювати візити до навчальних закладів і демонструвати дітям і педагогам частину своєї експозиції», — каже Петро Катола.

null

Він зауважив, що презентуючи власну освітньо-культурну програму, музейники привозитимуть із собою кілька десятків інструментів народів світу, як-от співаючу чашу чи терменвокс. До слова, останній інструмент — доволі рідкісний і незвичний. Його спроектував радянський фізик і винахідник Лев Термен. Терменвокс унікальний тим, що, аби зіграти на ньому, не потрібний фізичний контакт.

Під час зустрічі з гостями, діти зможуть не лише роздивитися музичні інструменти, а й дізнатися багато цікавого про музику народів світу, історію виникнення та класифікацію інструментів, роль музики в різні історичні періоди тощо.

Аби музейники з Ішкова прибули до школи, вчителям сільських навчальних закладів слід попередньо зателефонувати до Петра Католи за телефоном 097-262-29-94. Виїзні екскурсії проводитимуть з дотриманням усіх карантинних обмежень. Участь у проекті для всіх шкіл безоплатна.

null

Додатково. У приміщенні колишньої колгоспної контори в Ішкові зібрані понад двісті музичних інструментів з багатьох країн світу. Зберігають у музеї також головні убори музикантів, їхній інструментарій, архівні газетні публікації. Чимало є у музеї старовинних експонатів. За словами Петра Католи, музичні інструменти потрапляють до Ішкова різними шляхами: якісь із них засновники вишукували по Україні, частину купували закордоном, деякі інструменти музею передали люди, яких захопила справа подружжя.

Мар’яна Бобрівець

Фото зі сторінки Петра Католи у Фейсбуці

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #інструменти, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: