Сергій Надал: «Міська рада ухвалила Соціальний бюджет Тернополя на 2021 рік»

25.12.2020 07:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Кошти підуть на забезпечення потреб тернопільської освіти, медицини та соціальної сфери

Важливо

18 грудня на сесії міської ради затверджено бюджет Тернопільської громади на 2021 рік. Експерти вже назвали його соціальним бюджетом, оскільки основний акцент при формуванні бюджету приділявся забезпеченості видатків по соціально захищених статтях. Про це розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

Мова цифр

У 2021 році наступному році на розвиток та підтримку міста планують витратити 2 млрд 723 млн по загальному фонду та по спеціальному – 708 млн грн. У той час, за попередніми підрахунками, дохідна частина бюджету Тернополя має скласти 2 млрд 470 млн грн. Однак при плануванні не врахували акциз від пального та кошти від пайової участі, оскільки в день сесії, ще не було відомо, чи надходитимуть ці гроші до міської казни.

Соціальні витрати

Загалом на заробітну плату всім працівникам бюджетної сфери виділили більше 1 млрд гривень. 1 млрд 264,6 млн гривень, тобто понад 46% від міського бюджету, запланували витратити на сферу освіти. На утримання закладів охорони здоров’я буде направлено понад 83 млн гривень, на реалізацію програми здоров’я громади – 29,8 млн. Ще понад 100 млн виділили на соціальну сферу.

Безпечне місто

Окрім бюджету на 2021 рік, депутати ухвалили ряд важливих програм розвиту нашого міста. Так затверджена нова Програма розвитку фізичної культури та спорту Тернопільської міської громади на 2021-2024 роки.

Також затверджено програму «Безпечна громада» на 2021-2022 роки. Вона передбачає встановлення камер відеоспостереження по дворам. Також камери з’являться на вулицях та перехрестях, які рекомендує поліція. Додатково виділені кошти безпосередньо на допомогу правоохоронним органам, які забезпечують безпеку Тернопільської громади.

Діджиталізація та нові автобуси

Також внесені важливі зміни до діючої «Програми соціально-економічного розвитку Тернополя». Зокрема передбачено:

  • Посилення діджиталізації. Збільшення кількості електронних послуг. Міська рада поступово змінює концепцію надання послуг. Нові електронні послугу запроваджуються, що людям не потрібно йти у мерію або ЦНАП та стояти у чергах. Що отримати адміністративну послугу тепер просто достатньо зайти в інтернет.
  • Закупівля у 2021 році автобусів та тролейбусів. Продовжується програма оновлення рухомого складу комунального транспорту міста.
  • Виділені кошти для реалізації програми підтримки комунальних підприємств «Тернопільелектротранс» та «Тернопільміськавтотранс». Передбачена реконструкція дощових колекторів, облаштування пандусів та заїздів на пішохідних переходах біля комунальних закладів та житлових будівель.

Таким чином, Тернопіль входить у новий 2021 рік з бюджетом. Всі бюджетними міста будуть гарантовано зі зарплатою. Тернопільські лікарні, школи та садочки будуть в теплі та забезпечені всім необхідним. А на вулиці Тернополя у 2021 році виїдуть нові автобуси та тролейбуси.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі