Етнографічний концерт став святочним зачином прийдешніх свят

Опубліковано:
18 Грудня, 2020

Етнографічний концерт «На небі зірка ясна засяла» відбувся у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, де зібрав чимало шанувальників народної пісенної творчості. Його організаторами стали ТНПУ імені Володимира Гнатюка, зокрема факультет мистецтв, кафедра музикознавства та методики музичного мистецтва, згаданий музей, обласна спілка краєзнавців.

Унікальність події в тому, що вона стала своєрідним творчим святочним зачином напередодні усіх прийдешніх свят. А перший рядок із старовинної колядки – назвою концертної програми : «На небі зірка ясна засяла/ І ясним світлом сіяє, / Хвиля спасення нам завітала, – / Се бо Христос ся рождає…». До слова, прозвучала вона на концерті у виконанні Юлії та Діани Новаківських. Епіграф – знаменні рядки з іншої знакової колядки: «Бог Предвічний народився, прийшов десь із небес, щоб спасти люд свій весь і утішився…». У вступному слові професор ТНПУ, доктор мистецтвознавства Олег Смоляк розповів про двовірування нашого народу (язичництво і християнство), яке відобразилось у народній творчості, у святах, які вже давно стали традиційними. Відкрився концерт церковною колядою «Добрий вечір тобі, пане господарю» у виконанні студенток Юлії Загублюк та Соломії Яцишин. «Нова радість стала» – заспівали учасники  чоловічого вокального ансамблю групи ММ маг. 11 факультету мистецтв. «Три царі зі Сходу» (Діана Бернат), «Пречиста Діва Сина породила» (дует у складі Дарини Бенцал та Мар’яни Дацишин,  «Зірка в небі засвітила» (Христина Дубас та Іван Водвуда), «Небо і земля нині торжествують» (Ірина Мазуркевич), «Спи, Ісусе, спи» (Анастасія Бойко), «В Вифлеємі новина» (Тетяна Голояд) – чудова низка згаданих колядок стала справжньою окрасою цього пісенного священнодійства, обрамленого найдобрішими у світі віншуваннями. Теплі спогади сколихнула в душі пісня «Тешуть теслі». Знаменитий вірш незабутнього поета Богдана-Ігоря Антонича! З легкої руки (і серця!) Василя Жданкіна він став піснею і з року в рік лине Україною на крилах різдвяних пісень. А ще присутніх зачарувала «Коляда» Ірини Федишин. Петро Сасанчин, Степан Лоїк, Іван Водвуд, Віталій Нємий та Тетяна Гевко «вдихнули» в неї «інше» життя і зазвучала вона несподівано по-новому.

Звісно, не обійшлося без щедрівок. І хоч було їх значно менше, аніж колядок, однак байдужих не залишилось. Особливо, коли звучали «Прилетіла ластівочка» (Марта Котик), «Ой сивая та і зозуленька» (дівочий вокальний ансамбль), знаменитий «Щедрик» (Юлія та Діана Новаківські). А «Старий рік минає» у виконанні Анни Нижник та Ольги Шевців згуртував усіх: і студентів, і гостей, і модераторку Марію Водяну – на одну енергетичну хвилю. Від чого звеселились і душа, і серце… Воістину, багатий самобутніми талантами наш край і наша українська земля.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #концерт, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: