Дивовижна Україна: тут гриби ростуть і взимку

Опубліковано:
12 Грудня, 2020

Так, на Україні є й такі гриби і звуться вони «гриб зимовий», або ще опеньок зимовий, вид їстівних грибів із роду Flammulina родини Marasmiaceae. Місцеві назви — вербівка, лубинка зимова, фламуліна.

На Тернопіллі ці гриби люди збирають здавна, найбільше їх буває пізньої осені, десь в жовтні, листопаді та грудні, коли сильні морози ще не дошкуляють. Сей рік видався досить теплим і вербівки продовжують рости і далі. Підтвердженням тому дивіться фото, зроблені 12 грудня 2020 року на березі ріки Гнізна в райони села Зеленче, що неподалік м. Теребовля, Тернопільської області. Дивним та цікавим у цих грибів є те, що вони морозостійкі та розвиваються успішно й за незначних морозів, так до -5°С.

Дані гриби ростуть на живих та мертвих(повалених часом і пригнилих)стовбурах таких дерев, які є біля водойм, це, найперше, верба та верболози, інші широколистяні дерева та зрідка й хвойні.

Коротка наукова інформація з Вікіпедії про цей гриб: шапка 2-9(12) см у діаметрі, тонком’ясиста, опукло- або плоскорозпростерта, помаранчева, руда, іржаво-жовта, жовтувато-, рудувато- або -коричнювата, у центрі темніша, з тонким, світлішим краєм, гола, клейкувата, при підсиханні блискуча. Пластинки рідкі, білуваті, кремові або жовтуваті, при підсиханні рожевувато-жовтуваті. Спорова маса кремово-біла, спори (7)8-9(10) × 3(4-6) мкм, гладенькі. Ніжка 3-10 × 0,5 — 1,5 см, здебільшого з довгим коренеподібним виростом, щільна, з віком порожня, міцна, коркувата, рудувато-темно-коричнева, донизу темніша, чорно-коричнева, вся волосисто-повстиста. М’якуш білий або жовтуватий, у ніжці внизу темніший, з слабким неприємним запахом, варений пахне приємно.

null

Гриб містить антиоксиданти, такі як ерготионеїн. Досліди на тваринах показали можливість в застосуванні для розробки вакцин і онкологічної імунотерапії. Дослідження Національного університету Сінгапуру, що вперше публікувалися в 2005, свідчать про те, що ніжка зимового гриба містить велику кількість білку, який дослідники назвали “Five”/”FIP-fve”, який сприяє регуляції імунної системи. Гриб також містить фламмутоксин — цитолітичний і кардіотоксичний білок, який, як було доведено, не є отруйним, коли всмоктується через систему травлення.

Гриби вербівки побували в космосі першими від всіх інших грибів. 1993 року в рамках місії D-2 було досліджено морфогенез зимового гриба в невагомості. Він був відправлений у космос на космічному човнику, ставши першим грибом, ріст якого вивчали у космосі. Вчені спостерігали за ростом фламуліни протягом 8 діб. Виявилося, що невагомість загалом не впливає на морфогенез і ріст плодових тіл (за винятком того, що вони починають рости у випадкових напрямках), хоча з’являлися й гриби з пласкими та скрученими ніжками.

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гриб, #ліс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #природа, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: