«Фронтові замальовки»: у Тернополі відкрито виставку особливих картин

Опубліковано:
9 Грудня, 2020

8 грудня в  музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини  відбулося відкриття виставки картин учасниці бойових дій, ветеранки Світлани Луців.

До початку сучасної російсько-української війни Світлана багато займалася живописом, брала участь в різноманітних виставках, пленерах в Україні та за її межами. Та коли війна стрімким руйнівним  вихором налетіла на нашу країну, у жіночій душі  прокинувся дух справжнього воїна і вона  стала на захист держави  в рядах добровольчого батальйону «Айдар». Навчилася тримати автомат і справлятися з ним на посаді стрільця-санітара, але  не забувала та й  не могла не брати до рук  пензлик та фарби, бо без малювання не уявляє свого життя. У вільні від виконання військових обов’язків хвилини вона озброювалась пензликом та творила… на використаних дерев’яних ящиках з-під боєприпасів. У цьому – особливість її картин із серії «Фронтові замальовки», які представлені в експозиції виставки. Полотно на фронті не роздобути,  транспортувати з мирної  території на війну проблематично і недоречно,  а жага до мистецької роботи була така нестримна, що замальовки з’являлися в бліндажах на тому, що було під рукою – розбитих непотрібних ящиках, дощечках. Товариші  щиро захоплювалися роботою Світлани і систематично постачали матеріал для творчості, навіть висловлювали  свої побажання, кого і що треба намалювати.

Сюжети  виставкових робіт  – фронтові будні, портрети побратимів, а також пейзажі та квіти, бо творча душа жінки і в складних моментах здатна бачити та відчувати добре та прекрасне.  Кожна картина відображає емоції, пережиті авторкою та її героями, в них – душа українського воїна, душа самої України, красивої та незламної, гордої та сильної.  Побратими спонукали намалювати її і свій автопортрет, по-доброму шантажуючи, що інакше не відпустять  на ротацію додому. Зусиллями друзів, шанувальників таланту жінки у 2016 році була організована її перша персональна виставка воєнних робіт у стінах Верховної Ради. Після того картини мандрували Україною.

Дуже символічно, що  «Фронтові замальовки» (не всі, бо з сімдесяти робіт багато подаровано іншим музеям, але більшість) відтепер зберігатимуться  саме в музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини. Адже це – особливе мистецьке висвітлення  боротьби нашого народу,  воно дає глибше розуміння війни, військових буднів, підносить в очах суспільства заслуги  бійців, імідж ветеранів. Як зауважив один із ветеранів з числа добровольців, а зараз – старший науковий співробітник музею Юрій Заблоцький, споглядання цих картин повертає тим, хто пройшов через жахи війни, відчуття  краси та спокою.

Присутні на відкритті виставки, серед яких були  і громадські діячі, і ветерани, історики та  просто поціновувачі мистецтва, поділились своїми враженнями, підкреслили те,  що дуже важливо писати історію, виховувати покоління та підіймати дух народу  культурою та мистецтвом. Директор музею Євген Філь висловив сподівання, що після зняття карантинних обмежень експозицію  можна буде показати в районах, містечках  та селах області.

null

 

null

 

 
null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мистецтво, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: