99 кримінальних проваджень, пов’язаних з пандемією COVID-19, розпочато за матеріалами СБУ

Опубліковано:
9 Грудня, 2020

У період поширення коронавірусної інфекції COVID-19 за матеріалами Служби безпеки України зареєстровано 99 кримінальних проваджень стосовно злочинів і зловживань на пандемії.

Ці провадження відкриті різними правоохоронними органами за результатами контррозвідувальних заходів СБУ. У межах розслідувань оголошено 23 повідомлення про підозру.

Найбільше кримінальних проваджень розпочато щодо забезпечення та закупівель засобів індивідуального захисту. Загалом таких проваджень налічується 19.

Наприклад, у Черкасах СБУ викрила протиправний механізм розкрадання бюджетних коштів, виділених на боротьбу з пандемією. Керівниця одного з медзакладів міста підписала низку договорів зі столичною компанією на закупівлю засобів індивідуального захисту та протиепідеміологічних засобів на загальну суму 8 мільйонів гривень. Але вартість придбаного асортименту була суттєво завищена, на деякі позиції – вдвічі.

СБУ задокументувано протиправну діяльність посадовців держустанови «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України», причетних до придбання 35 тисяч неякісних експрес-тестів для діагностики COVID-19 молекулярно-генетичним методом. Наразі триває досудове слідство.

Крім того, 13 кримінальних проваджень розпочато за напрямом будівництва та ремонтів приймальних відділень опорних лікарень. Так, здійснюється документування фактів привласнення бюджетних коштів під час капітального ремонту приймальних відділень за значно завищеними цінами на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.

Ще 11 кримінальних проваджень стосуються забезпечення лікарень киснем і закупівель апаратів штучної вентиляції легень. У тому числі 4 фігурантам із них повідомлено про підозру щодо зловживань під час закупівлі ШВЛ.

Зокрема, на Харківщині викрито протиправну схему із закупівлі апаратів ШВЛ за значно завищеними цінами. Зловмисники, використовуючи фіктивне підприємство та за підтримки посадовців, поставили до опорної лікарні апарати ШВЛ на загальну суму понад 10 млн грн. При цьому, встановлено, що ціна завищена фактично в 3 рази.

Наразі у вказаних провадженнях вже винесено 7 вироків суду. Зокрема, за матеріалами СБУ районний суд на Волині визнав колишнього директора комерційної структури винним у виготовленні, зберіганні та збуті фальсифікованого антисептику. Йому призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з відстрочкою відбування на 2 роки.

Також у період пандемії СБУ активно протидіє поширенню фейків про COVID-19. Кіберфахівці Служби припинили діяльність понад 450 інтернет-агітаторів, які продукували відповідний контент і дестабілізували ситуацію в країні. 40 з них координували з РФ, тож їхня діяльність розслідується у межах кримінальних проваджень за статтями 109, 110 Кримінального кодексу України. Пік поширення фейків і панічних настроїв спостерігався на початку карантинних заходів. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #кримінал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #СБУ, #слідство, #статистика, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: