На минулих вихідних до Тернополя завітала знімальна група проєкту «Фронтера» з Волині. Їх метою було зняти відео про Корнеля Філіповича, письменника, сценариста, громадського діяча, одного із творців польської літератури XX століття. Сучасники називали його «королем малих жанрів». Чому для зйомок було обрано «файне місто»? Бо життя письменника було нерозривно пов’язане з Тернополем. 27 жовтня 1913 року Корнель Філіпович народився в місті Тернополі. Його батьками були Корнель та Станіслава Філіповичі. Батьки назвали сина Іллею. Згодом син змінив це ім’я на «Корнель». Наприкінці Першої світової війни вся родина письменника переїхала на захід і з 1923 року мешкала в Цешині.

Організатори проекту в анонсі до відео написали такі слова: «Чому його “Провінційний роман” зараз став гостроактуальним в Польщі, чому Віслава Шимборська готова була присвятити йому свою Нобелівку та що залишилося від міста Філіповича, дивіться у відео. Це ще одна історія Пограниччя, яку ми не змогли оминути». Отож запрошуємо до перегляду.

Тернопіль на листівці, 1913 року.

Над відео працювали: авторки ідеї: Анна Луцюк, Елла Яцута та Катерина Бодня. Режисерка: Юлія Савчук. Оператори: Дмитро Помяновський, Варвара Федорук. Графічний дизайн: Вікторія Дикобраз. Розмовляють: Юрій Матевощук, Юрій Завадський, Юстина Соболєвська.

Проєкт реалізується за підтримки Генерального Консульства РП в Луцьку та Українського культурного фонду.

Для довідки: Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» – це щорічний фестиваль сучасної європейської літератури у Луцьку

Посилання на сторінку проєкту «Фронтера»: https://www.facebook.com/fronterafest.ua

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: