Кіборг з Тернополя обурений незаконною екстрадицією побратима до Молдови (Відео)

Опубліковано:
5 Грудня, 2020

Кіборг із позивним «Богема», народний обранець від «Голосу» Андрій Шараскін разом з однопартійцем Романом Костенком б’ють на сполох — Україна за спрощеною процедурою екстрадувала ветерана війни, бійця добровольчого підрозділу батальйону імені Шейха Мансура Руслана Акієва до Молдови.

На брифінгу народні обранці заявили, що правоохоронці затримали захисника України з порушенням усіх норм, без оголошення підозри та пред’явлення належних документів. Руслана Акієва позбавили права на захист, порушили його права як людини та громадянина. Із затриманим так і не зміг поспілкуватися його адвокат. Більше того, він добу безрезультатно намагався встановити місцезнаходження Руслана Акієва.  Коли правозахисники дізналися про затримання бійця і намагалися втрутитися у ситуацію, надійшла інформація, що він вже екстрадований до Молдови.

Андрій Шараскін впевнений, що передача у такий спосіб учасника бойових дій на сході України суперечить законам нашої держави. Екстрадиція ветерана війни на Донбасі, за його словами, є злочином проти України і підриває обороноздатність нашої держави. Про це «Богема» інформує і на власній сторінці у Фейсбуці.

«Така екстрадиція є порушенням норм законодавства України, зокрема — статей 588 і 589 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають відмову в екстрадиції у спрощеному порядку, коли є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України», — вважає Андрій Шараскін.

Як стверджує однопартієць «Богеми» Роман Костенко, згідно наявної інформації, Російська Федерація подала запит до Інтерполу, а наші правоохоронні органи виконали його і передали бійця.

«На мою думку, неприпустимо виконувати запити Російської Федерації. Всі ми знаємо, що Росія використовує інструменти міжнародного розшуку для політичних переслідувань», — зауважив Роман Костенко.

Він пояснив, що функціонування цього механізму неприпустиме.

«Якщо людина скоїла злочин у Російській Федерації, але має заслуги перед Україною, нехай Росія надсилає сюди інформацію і ми через свої суди будемо розбиратися і приймати рішення. Але передача людей у Російську Федерацію – це дуже поганий знак для наших партнерів і захисників України», — зазначив Костенко.

Така екстрадиція, наголошують Шараскін і Костенко, є порушенням норм законодавства України, зокрема — статей 588 і 589 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають відмову в екстрадиції у спрощеному порядку, коли є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України.

Зараз нардепи ініціюють подання від Комітету з питань зовнішніх відносин та міжпарламентського співробітництва та Комітету національної безпеки, оборони та розвідки з направленими листами і запитами до Президента, до Міністерства закордонних справ, до СБУ і Офісу Генпрокурора — належним чином відреагувати і взяти це під свій контроль.

До слова, Руслан Акієв став третім бійцем батальйону імені Шейха Мансура Руслана Акієва до Молдови, якого за спрощеною процедурою передали Молдові впродовж поточного року.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кіборг, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: