Чому тернополянам варто відвідати Володимир-Волинський та Зимне

Опубліковано:
1 Грудня, 2020

Останній рік в Україні набирає популярності внутрішній туризм. Все частіше українці подорожують по країні та знайомляться з історією та архітектурою місцевих пам’яток. В цьому питанні Волинь є ідеальним регіоном для подорожей. В сьогоднішній публікації хочемо розповісти нашим читачам про цікаві місця в місті Володимирі-Волинському та селі Зимне, яке знаходиться неподалік.

На Тернопільщині є багато святинь, монастирів, місць для паломництва, саме тому Володимир-Волинський та Зимне, можуть бути цікаві тернополянам, адже їх щороку відвідують тисячі туристів, які віддають перевагу паломницькому туризму. Зимненський монастир є одним із найвідвідуваніших монастирів України.

В питаннях цікавих локацій в цьому куточку Волині ми спеціально поспілкувались із Орисею Вознюк, науковою співробітницею адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир».

– Орисю, назви п’ять місць у Володимирі-Волинському, які має обов’язково відвідати турист?

– Враховуючи те, що Володимир-Волинський мале місто, то відвідати варто усі пам’ятки, які зорієнтовані ближче до центру. У переліку пам’яток ДІКЗ «Стародавній Володимир» є вісім пам’яток національного значення та дев’ятнадцять місцевого. Найбільш популярні з них – це комплекс Успенського собору, Городище «Вали», Василівська церква, костел Іоакима та Анни та собор Різдва Христового.

– Біля якої пам’ятки чи об’єкту у Володимирі найбільше полюбляють фотографуватись місцеві мешканці?

– В середині пам’ятки археології Городище «Вали» є новий об’єкт, який було встановлено у рамках проекту «Князівський шлях до трону» у 2019 році – це найвищий різьблений трон в Україні, який потрапив до Книги рекордів України. Трон і є найбільш фотографований об’єкт серед туристів з усієї України.

– Якби була така можливість, що із втраченого у місті, ти б відбудувала?

– Місто втратило багато чудових пам’яток під час двох світових війн, і внаслідок радянського «правління». Зокрема за радянської влади була знищена дзвіниця костелу Іоакима та Анни. її просто розвалили десь у 1960-х роках. Більшість місцян хотіли б її відновити на тому ж самому місці. Для того, щоб привабити до Володимира велику кількість туристів варто повністю відновити Городище. Відбудувати вежі, браму, провести усі археологічні роботи, музеєфікувати залишки замку короля Казимира Великого і провести благоустрій території навколо.

– В яку пору року туристам найкраще приїздити у Володимир-Волинський?

Особисто я люблю літо. Влітку можна туриста зацікавити більше ніж в похмуру пору року. В маршрут добавляється розкішний слов’янський парк і його два джерела. В літню пору туристи які мандрують на Світязь, часто проїжджають через місто і залишаються на кілька годин, щоб походити по місцевих святинях. Зимовий та осінній період дуже «тихий» для Володимира. Туризм пожвавлюється з початком канікул у школах і триває майже до грудня. На жаль, пандемія внесла свої корективи. Туристів зменшилося на половину. В основному – це поодинокі сімейні пари або ж невеличкі компанії друзів. Великі туристичні групи відсіялися, тому що у помаранчеву та червону зону Володимир попав раніше всіх міст в Волинській області.

– Недалеко від Володимира-Волинського є село Зимне. Що цікавого можна побачити туристам в Зимне?

Окрім Зимнеського монастиря, раджу побачити хрест на могилі Килима Християнина. За легендою Данило Галицький його наказав поставити на могилі свого вірного дружинника і друга. Цей хрест датують найстарішим на Волині. Також для любителів історії є Зимнівське городище, яке датують VI-VIII ст. Цікавою є будівля старого мурованого млина.

Володимир-Волинський «Володимир-Волинський в іменах: відомі, забуті й невизнані» з Орисею Вознюк та Віталіною Макарик: 

Для того, щоб наші читачі ще більше зацікавились мандрівкою на Волинь та відвідали найстаріше його місто Володимир-Волинський, яке датується 988 роком, а також Зимненський монастир, що був зведений у 1001 році, пропонуємо до перегляду ретро фото з цього куточка Волині.

Матеріал підготовано в рамках проекту «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» за підтримки Українського культурного фонду та спільно з командою Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера»”.

null

Загальний вигляд на Володимир-Волинський, поч. ХХ ст.

 

null

Успенський собор в Володимирі-Волинському, поч. ХХ ст.

 

null

Василівська церква, Володимир-Волинський, поч. ХХ ст.

 

null

Біля собору Різдва Христового, 100 років тому

 

null

Зимненський монастир 100 років тому

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #подорож, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: