«Ми все-таки добилися незалежної України»: історія боротьби тернополянин Ігоря Олещука

Опубліковано:
21 Листопада, 2020

Тернополянин Ігор Олещук щодня ходить на роботу в історико-меморіальний музей політичних в’язнів, який створений в колишньому слідчому ізоляторі КДБ. Хоча в юності, він був одним із тих, кого катували у цих камерах. Пише Суспільне Тернопіль.

Ігоря Олещука заарештували в 17 років за допомогу повстанцям. Він написав щомісячний звіт і підписав його псевдо «Грушка». Коли викрили криївку і знайшли цей звіт, то за почерком легко знайшли автора.

«Мама передала мені покривало, передала сухарі, передала смалець. Вони мене роздягнули, викинули з горщика смалець, сухарі на те покривало, кинули мене на нього, потім згорнули разом з усім тим і занесли в третю камеру», – розповів Олещук.

За його словами, у камері сиділо 60 осіб. Стояла «параша», яку раз на добу виносили. Не було ні нар, ні ліжок. Сиділи просто на бетоні. Згодом 22 листопада 1948 військовий трибунал засудив Ігоря Олещука на 25 років таборів суворого режиму. Покарання він відбував на шахтах Воркути. Серед експонатів музею є текст його вироку. У таборах Ігор Андрійович відбув третину терміну.

Після таборових повстань і смерті Сталіна, Ігореві Олещуку зменшили термін покарання. Сьогодні він продовжує вести екскурсію в музеї, де його колись катували. Його власні фото теж стали частиною експозиції.

Попри поважний вік Ігор Олещук постійно в русі: «Я тішуся тим, що ми все-таки  добилися незалежної України. Вона будується в дуже складний період. Але треба щодня, окрім основної роботи, щось робити для свободи й незалежності України».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день свободи і гідності, #Ігор Олещук, #музей політв’язнів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПА
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: