Сьогоднішня знахідка стосується міста Шумська на Тернопільщині. Нам вдалось розшукати фото цього населеного пункту часів міжвоєнного періоду. На фото можемо розглянути столітню панораму Шумська.

Проте варто зазначити, що Шумськ має дуже давню історію. Перша письмова згадка про Шумськ знаходиться в Іпатіївському літописі і датується 1149 роком. Шумськ в ті далекі часи був центром волості. У 1199 році Шумськ стає волосним центром Галицько-Волинської держави.

1233 року під містом було вщент розбито угорське військо. А в 1259 році в Шумську відбулися мирні переговори волинського князя Василька Романовича з темником Бурундаєм.

Відомо, що у 1513 р. Сигізмунд I Старий, литовський князь видає грамоту на володіння Шумськом Михайлові Богушу Боговитиновичу, старості Крем’янецького замку, українському бояринові.

В ХІХ ст. місто активно розвивалось. В ХІХ ст. тут діяли цегельний, пивоварний, три шкіряні заводи, дві невеликі ткацькі фабрики, де виготовляли полотно. Найбільшим був винокурний завод.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Шумськ на фото 1920-х років.

Джерело фото: https://archiwum.allegro.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини, #шумськ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: