Чи буде «Європейська солідарність» у місцевих радах розпродувати землю?

Опубліковано:
28 Жовтня, 2020

Голосували дуплетом. Навесні “вільний ринок землі” крадькома пізно вночі запровадили спільними зусиллями депутати “Європейської солідарності” та “Слуги народу”. 209 голосів дала фракція “Слуги народу”. 23 голоса – фракція “Європейської солідарності”. Решту додали представники партії “Довіра” та “Голосу”, а також позафракційні депутати. Проти з проукраїнських політичних сил, голосували тільки фракція “Батьківщини” та депутати від ВО “Свободи”. Вільний продаж української землі відкривається з 1 липня 2021 року.

Законом передбачено право концентрації землі в одних руках у розмірі 10 000 га. Крім того переважне право на придбання землі буде мати орендар. Наприклад, на Тернопільщині це переважно великі агрохолдинги, що належать олігархам. Зважаючи на наявність ресурсів, землю скуплять ті, хто тепер її орендує. 

Продамо землю разом. Проте продавати землю будуть вже у місцевих радах. 15 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав указ №449 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», яким передав державні землі у комунальну власність місцевим громадам.

Усі важелі з продажу землі опиняються у руках місцевих громад. Згідно джерел у середовищі фракцій “Слуги народу” та “Європейської солідарності” існує також чітка домовленість про співпрацю цих політичних сил у місцевих радах з питань продажу землі місцевим олігархам. Законодавча база для цього створена.

Що каже народ. 81 % українців категорично проти продажу землі сільськогосподарського призначення. Про це свідчать дані кількох опитувань громадської думки. Люди небезпідставно побоюються, що за відсутності чесних і справедливих судів, землю просто “віджиматимуть”, як це було з промисловими підприємствами у 1990-х. Тому, очевидно, що буде “жорсткий дерибан”, який готові підтримати, як основна провладна сила “Слуга народу” так і “головна опозиційна” “Європейська солідарність”.

Як розумно поводитися із землею. У програмах деяких партій, наприклад “Республіканської платформи”, яка цього року йде у кілька міських рад Тернопільщини є кілька слушних пропозицій:

продавати на аукціонах право оренди сільськогосподарської землі та дозволити використовувати його як заставу  під кредити для ведення господарства (саме так поводяться із землею в Ізраїлі, де більшість землі у державній власності);

створити державний пенсійний фонд для викупу землі у власників земельних паїв за кадастровою вартістю. Фінансувати фонд за рахунок відрахувань з доходів роботодавців та від здачі землі в оренду. Побіжні розрахунки показують, що при відрахуваннях до такого фонду лише 5 % від орендної плати за землю можна кожному новонародженому українцю до повноліття забезпечити близько 120 тис грн “стартового капіталу”;

зберегти і розвивати сільські території за рахунок диференційованого оподаткування дрібних, середніх та великих сільгоспвиробників, коли менші платять менше, більші — платять більше (так працює ринок землі у Європі);

впровадити чітку систему контролю за збереженням родючості землі і безпечним використанням отрутохімікатів та інших  хімічних речовин в сільському господарстві. Такі правила працюють у Франції, Німеччині, Данії, Канаді, де за нецільове використання землі її можуть забрати.

Подібні тези можна знайти у програмах інших ідеологічних сил з глибокою історією, наприклад, у “Батьківщини”.

Антон Веселий

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ЄС, #земля, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ринок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: