Переплутані і порвані бюлетені та побиття поліціанта – підсумки місцевих виборів на Тернопільщині

Опубліковано:
27 Жовтня, 2020

Найбільш резонансний випадок у день голосування, за словами Ольги Галушки, правоохоронці зафіксували у Шумській ОТГ. Тут на двох дільницях переплутали бюлетені кандидатів в депутати громади.

“Голосування тривало з 8:00 години ранку до 20:00. За цей час членами ДВК було здійснено кілька спроб видати бюлетені особами, які не представили паспорт громадянина України. Після зауваження це порушення більше не повторювалося. Також подекуди люди не дотримувалися дистанції, стоячи у чергі, аби проголосувати, – розповідає Ольга Галушка. – Було виявлено, що голосування за кандидатів на посаду голови районної ради та депутатів проводиться за невідповідними бюлетенями. На виборчих бланках був проставлений номер дільниці іншого населеного пункту. Факт такого порушення було виявлено вже у процесі голосування. Як пояснила голова ДВК с. Онишківці Шумського району, при отриманні на упаковках з бюлетенями був вказаний номер саме їхнього населеного пункту, як і на перших бюлетенях опісля розпакування. Далі вони вже не зауважили, які саме номера проставлені на бюлетенях, – каже координаторка спостереження за виборами”.

Як зазначила Ольга Галушка, згадане вище порушення призвело до низки інших злочинів.

“Через оголошення та оформлення акту погашення зіпсованих бюлетенів комісія оголосила перерву, чим перервала процес волевиявлення громадян – цього робити категорично не можна було. Також члени комісії видавали виборцям замість чотирьох бюлетенів два. Один із виборців, який прийшов проголосувати, обурився, чому два, а не чотири бюлетені. Досить агресивно висловлював свою позицію. Окрім цього, намагався винести ці два бюлетені за межі дільниці, проте правоохоронці завадили йому це зробити. У результаті виборець порвав бюлетені – частина була в урнах, а частина у приміщенні для голосування”, – додає Ольга Галушка.

Не обійшлося без прецедентів й на Гусятинщині, де на одній із виборчих дільниць побили поліціанта. Правоохоронцю медики надали медичну допомогу, а 33-річному зловмиснику загрожує ув’язнення.

<

“Чоловік у стані алкогольного сп’яніння зайшов на дільницю після її закриття, а правоохоронець попросив його покинути приміщення. Чоловік поводився неадекватно, по телефону покликав на допомогу сина з товаришем. Родич напав на  працівника поліції. Після нанесення тілесних ушкоджень, зловмисники втекли з місця злочину. Поліцейському надали меддопомогу”, – повідомили у поліції.

Зафіксували також порушення виборчого законодавства у селі Підгайчики на Теребовлянщині. Комісія, яка забезпечувала волевиявлення громадян “на дому”, не повернулася вчасно на виборчу дільницю. Півгодинну затримку члени комісії пояснили тим, що виборцям потрібно було більше часу для ознайомлення з бюлетенями, ніж орієнтовано передбачалося.

“Виборці хвилювалися, щоб вірно поставити позначки, тому часу на ознайомлення з бюлетенями у них йшло більше. Це не потягнуло за собою будь-яких порушень. Тобто, виборці, які мали можливість проголосувати на дому, зробили своє волеявлення”, – зазначає Ольга Галушка.

Опісля закриття виборчих дільниць розпочався процес підрахунку голосів. Ольга Галушка каже, на цьому етапі у членів ДВК також виникали певні труднощі.

“Члени ДВК часто звертатися за роз”ясненням. Проте, не було зафіксовано порушень, які могли б свідчити про системність щодо підрахунку голосів. ДВК склали протоколи і вирушили до ТВК. Зараз відбувається процес прийому документів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: