Кіборг з Тернопольщини зіграв в міжнародній виставі «H-Effect» про війну в Україні

22.10.2020 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

В міжнародній виставі “H-Effect” про війну в Україні зіграв кіборг з тернопольщини Ярослав Гавянець.

Постдокументальний театральний проект викликав резонанс  серед глядачів та театральних критиків.

Онлайн прем’єра міжнародної вистави “H-Effect”, постдокументального проекту про війну в Україні та її вплив на людей з різними життевими поглядами, досвідом, професією та сексуальною орієнтацією, відбулась 9 жовтня на фейсбук сторінці проекту, її вже подивилися 8000 глядачів.

П’ять героїв вистави “H-Effect” – з Харкова, Тернополя, Донецька, Львова, Києва.  Серед них лише двоє  - Роман Кривдик і Оксана Черкашина,  є професійними акторами. Олег Родіон Шурігин-Геркалов  - працює стилістом та є активним ЛГБТ-активістом, Катерина Котлярова – документаторка військових злочинів та порушень прав людини, учасниця Революції Гідності, яка воювала у складі добровольчого батальйону "Айдар", а Вячеслав Гавянець - за освітою юрист, працює інспектором муніципальної варти у Тернополі, учасник АТО та  кавалер ордена за мужність.

Про свою участь в проекті “H-Effect” розповідає юрист, учасник бойових дій, кіборг, кавалер ордена за мужність Ярослав Гавянець: "Для мене цей проект виявився не таким простим. ПІд час репетицій важко було говорити на болючі теми, контролюючи при цьому свої емоції. Але я прийшов з метою поділитися своєю історією та навчитися приймати й контролювати саме через сценічний майданчик, який є безпечною територією. В мене вийшло, я навчився використовувати свій досвід в потрібний момент. Думаю, театральний майданчик може стати дуже хорошою реабілітацію і для інших учасників бойових дій.”

“H-Effect” - постдокументальна вистава про пошук сучасного Гамлета в Україні, яка базується  на “Гамлеті” англійського драматурга 16 століття Уільяма Шекспіра та інспірована текстом п’єси “Гамлет-машина”  німецького драматурга 20 століття Гайнера Мюллера. Це історії п’яти людей, які на власному досвіді переживають війну в Україні. Кожен з героїв “H-Effect” під час політичного протистояння в Україні віч-на-віч зіткнувся  з  гамлетівською проблемою морального вибору, результат якого змінив їх, іхні родини та життєвий шлях. Це збірний образ нової генерації  українців через призму вічного Гамлета.

Вистава  “H-Effect” -  міжнародний театральний проект, який її створили митці з  України, Польщі та Німеччини. Вистава стане основою фільму “Синдром Гамлета”, над яким працюють відомі польські режисери-документалісти  Пьотр Росоловський та Ельвіра Нєвєра.

Режисура - Роза Саркісян, українська театральна режисерка і кураторка. Народилась у Нагорному Карабасі, тривалий час проживала у Харкові, наразі є режисеркою Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Івано-Франківськ, Україна, 33 роки.

Драматургія – Йоанна Віховська, відома польська драматургиня, кураторка перформативних та освітніх проектів. Як драматург, вона працювала, серед інших у таких театрах, як Національний старій театр у Кракові, Театр Повшехни у Варшаві, Перший театр у Львові. Народилась у містечку Єлєня Гура, проживає у Варшаві, Польщі, 51 рік.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі