Науковець Григорій Монастирський: «Поки в Тернополі не запрацює аеропорт, розмови про туристичні перспективи дуже умовні»

Опубліковано:
19 Жовтня, 2020

Доктор економічних наук, професор Григорій Монастирський 20 років займається проблемами місцевого самоврядування, формування адміністративно-територіального устрою, впровадження сучасних технологій управління територіями, вдосконалення системи державного управління. Науковець з Тернополя поділився порадами, як, на його думку, подбати про добру репутацію як урядовців, так і громад.

— Пане Григорію, як громадам розвинути інвестиційну привабливість?

— Візьмемо до прикладу наш обласний центр. Ми багато років говоримо про те, що Тернопіль — клондайк туристичної сфери. Тобто туризм може стати джерелом вкладання інвестиційних коштів. А для того, щоб цей туризм розвивався, до питання треба підходити системно. Важливі не лише руїни замків і палаців. Мова про створення відповідної інфраструктури, доріг, готелів, закладів харчування, зеленого туризму, промислів виробництва сувенірів, організацію дозвілля тощо .

Тобто ми повинні чітко визначити те, що може зацікавити інвестора. І врешті-решт завдання місцевих органів влади — не збагатитися особисто, а якомога краще банально продати інвестиційні переваги території для того, щоб забезпечити її розвиток. А економічний розвиток території одразу тягне за собою можливість забезпечення розвитку соціального.

Що ж до Тернополя, то поки в нас не запрацює місцевий аеропорт, не буде нормальних доріг і достойної готельної бази, розмови про туристичні перспективи дуже умовні. Тому що вітчизняний, чи іноземний турист хоче отримувати комплекс послуг. Має бути реальна стратегія, розписані реальні кроки як це робити. Для того, щоб будь-який процес став успішним, він повинен ретельно плануватися. Ми навіть вдома, коли ліпимо вареники, завчасно міркуємо, які інгредієнти треба придбати та робимо все поступово. А для того, щоб щось реалізувати на рівні громади, на рівні регіону, все необхідно обов’язково планувати. І до кожної справи підходити дуже вдумливо.

— Імідж влади — доволі важливий чинник при реалізації масштабних проектів. Як оцінюєте ситуацію із репутацією чиновників в Україні?

— На жаль, діяльність окремих осіб спричинює недовір’я людей до влади. Це дуже погано. Урядовці, чиновники, громада, бізнес, громадські та релігійні організації повинні взаємодіяти. А партнерами вони будуть лише тоді, коли довірятимуть один одному. Це більшою мірою залежить від того, як формується імідж органів влади.

Його фактично створюють по крупинках. На імідж, серед іншого, впливають справи, які реалізовує місцева влада, особистості лідерів, які ведуть громаду вперед. Імідж вкрай важко вибудувати, але дуже легко зруйнувати.

— З яких кроків владі варто почати створення позитивного іміджу?

— По-перше, забезпечити прозорість. Важливе обговорення з громадськістю всіх тих кроків, які реалізує влада, відсутність якихось схем, недомовок. Необхідне обґрунтування всіх рішень, які приймаються виконавчими органами влади чи безпосередньо представницькими органами влади (радами). Ці кроки дозволять повернути довіру населення до органів влади, зокрема до органів місцевого самоврядування.

— Чи правильно для наших урядовців буде не виділятися з народу, як це трапляється закордоном?

— Влада — це ми. Тому що основним джерелом влади є люди. Саме люди можуть здійснювати владу через вибори, місцеві референдуми, громадські слухання. Ми, пересічні українці, цю владу делегуємо, передаємо вибраним особам: депутатам місцевих рад, депутатам Верховної Ради. Але часто особи, які обійняли виборні посади, на жаль, відмежовуються від населення. Ми не бачимо їх в тролейбусах, на вулицях, серед народу. Якщо людина йде в органи місцевого самоврядування, то повинна усвідомлювати, що бере на себе певну відповідальність за життя громади. Вона є членом цієї ОТГ. Не може бути так, що керівник відмежований від спільноти, а громада — сама собою. Досягти успіху в громаді можна тільки спільними зусиллями, єдиною командою.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аеропорт, #монастирський, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: