Сьогодні, на Волині святкує своє 80-ліття найбільший університет регіону – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Символічно, нове десятиліття він розпочинає із новою назвою та логотипом.

Свою історію навчальний заклад розпочав у 1940 році, коли було утворено Луцький державний учительський інститут. Тоді функціонувало чотири відділи. Діяльність навчального закладу, перервану війною (1941), було поновлено у 1946 році.

У вересні 1951 р. на базі учительського інституту було створено педагогічний інститут, якому через рік присвоїли ім’я Лесі Українки. 16 липня 1993 р. тодішній президент України Л. М. Кравчук підписав Указ про створення на базі Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки Волинського державного університету, залишивши йому ім’я Лесі Українки. 26 вересня 2007 року Указом Президента України Віктора Ющенка ВДУ імені Лесі Українки присвоєно статус національного. 24 серпня 2012 р. було підписано Указ Президента України «Про перейменування Волинського національного університету імені Лесі Українки у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки». В 2020 році вишу повернули стару назву, яка асоціює його із Волинським регіоном.

Ранок святкового дня в Університеті розпочався з молебні у Свято-Троїцькому кафедральному соборі із нагоди 80-річчя Лесиного вишу. До молитви долучилися ректор Анатолій Цьось, проректори, декани факультетів, представники професорсько-викладацького складу, адмінперсоналу, студенти.

Пізніше, біля центрального корпусу Лесиного вишу відбулись урочистості з нагоди його 80-річчя. На площі перед головним корпусом Університету, що знаходиться за адресою проспект Волі, 13 на гостей чекали святковий концерт та урочиста академія за участі почесних гостей.

null

Новий логотип Волинського національного університету імені Лесі Українки

 

null

Ректор Анатолій Цьось на святкуванні 80-річчя Університету.

 

null

Після завершення богослужіння очільник Волинської єпархії поспілкувався з ректором Лесиного вишу й отримав запрошення на урочистості з нагоди 80-річчя Університету.

 

null

Головний корпус Волинського національного університету імені Лесі Українки.

 

null

Фото зі святкування 80-ліття.

Тетяна Яцечко-Блаженко, фото від Наталії Благовірної

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #студент, #тернопіль, #тернопільські новини, #університет, #ювілей
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: