«ЗЕкоманда вбиває сільські бібліотеки. Зупинімо її!» – Михайло Тимошик

04.10.2020 17:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

На межі виживання. Саме так можна охарактеризувати стан, у якому перебуває більшість сільських установ.

Детальніше про проблеми сільських бібліотек у матеріалі краєзнавця, кандидата у депутати Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» по округу №4 (громади Збаразька, Микулинецька, Іванівська, Золотниківська, Білецька, Великобірківська, Байковецька, Теребовлянська, Скалатська, Скориківська, Підволочиська) Михайло ТИМОШИК.   

«Коли ви востаннє були в бібліотеці? У місті – частіше, а ось у селі… Подивімось правді у вічі: сільські бібліотеки давно звикли жити без читачів та поповнення книжкових фондів. Зрештою, кому читати, якщо молодь виїжджає за кордон або «емігрує» до міста, а літні люди тихенько «переселяються» на цвинтарі… Пустіють села… І держава нічого не робить для їхнього порятунку й відновлення.

Зокрема, й духовного! Навпаки, підштовхує у прірву, закриваючи очі на проблеми сільських шкіл, бібліотек і клубів, не сприяючи розвитку аматорських колективів, не підтримуючи талановитих самородків, обіцяючи, але не ремонтуючи дороги…

В Україні з кожним роком скорочується число публічних бібліотек. Ми належимо до п’ятірки країн із найменшою кількістю користувачів ними. 60% – 70% книг у сільських бібліотеках видані ще в Радянському Союзі, а передплата нової періодики чи наявність у фондах відео- та аудіоматеріалів, – велика розкіш! Утримання публічних бібліотек обходиться Україні у понад два мільярди гривень на рік.

Та цих коштів часто не вистачає навіть на найнеобхідніше, що вже казати про модернізацію. Більшість сільських книгозбірень досі без інтернету (приблизно 70%), без опалення (приблизно 26%) і навіть без світла (приблизно 2%). Копійчану зарплату отримують й бібліотекарі. Хоча, зізнаються, і ці сльози в селі, де тотальне безробіття, таки гроші. Тому тримаються роботи з усіх сил. Креативлять на місцях. Подекуди на велосипедах розвозять книги стареньким читачам по домівках. А у більших селах навіть час від часу, в спілці з місцевою елітою, організовують культурно-масові заходи.

Одним із завдань постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Тернопільської обласної ради, яку очолюю, стало збереження мережі сільських бібліотек. Незважаючи на впровадження реформи псевдодецентралізації, нам вдалось відстояти храми слова, трансформувати деякі з них у сучасні острівки культури, трохи підрихтувати й частково поповнити новими книгами.

Проте роботи ще дуже багато. На часі – формування гуманітарної стратегії Тернопільщини та визначення ролі бібліотек в її реалізації. Завдання сільських книгозбірень має відповідати запитам громади й забезпечувати потреби її мешканців, тільки тоді вони будуть зацікавлені в їхньому розвитку.

Необхідно кожну з бібліотек підключити до мережі інтернет, оцифрувати книжкові фонди. Давно час переосмислити роль бібліотекаря і осучаснити програму його навчання, заохотити до написання грандів й пошуку та залучення інвестицій, започаткувати обласну премію «Бібліотекар року» з пристойним грошовим фондом.

Це тільки частинка того, що не дозволить згаснути вогню слова й просвіти в селах, часто забутих владою і навіть Богом. Інакше таки направду нікому не буде діла до того, хто ми, звідки, якою мовою говоримо, які книги читаємо та якими вулицями ходимо… Не допустімо цього!

Михайло ТИМОШИК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі