1-го жовтня у Волинському національному університеті імені Лесі Українки стартувала Міжнародна наукова конференція «Українська мова в сучасному науковому вимірі», приурочена до 50-ліття кафедри української мови Лесиного вишу, 85-ліття почесного професора Університету, члена кореспондента НАН І. Р. Вихованця та 70-ліття завідувача кафедри, професора Миколи Мірченка. Локацією дійства стала бібліотека університету.

Науковий захід розпочався з урочистого відкриття та засідання круглого столу «Лінгвоперсоналії кафедри української мови: витоки та сучасність». На дійство завітало керівництво Університету – ректор Анатолій Цьось, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик та проректор з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна. Учасниками дійства були декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович, члени кафедри української мови Лесиного вишу, співробітник Інституту української мови НАН Ірина Гнатюк, заслужена вчителька України Леся Ковальчук. 

Розпочалося дійство зі вступного слова завідувача кафедри української мови, професора Миколи Мірченка, який представив учасників конференції та ознайомив присутніх із форматом дійства. 

null

До учасників конференції звернувся очільник Університету Анатолій Цьось: «В цьому році багато світлих і гарних дат. Напевно, одна з найважливіших – 80 років нашому Університету. За цей час у нас сформувався хороший колектив, утворилися наукові школи і прекрасні здобутки. Якщо говорити про тих людей, які роблять і робили великий вклад у розвиток нашого Університету – варто згадати Миколу Васильовича Мірченка. Дякую, що ви є. Дякуємо за ту велику роботу, яку Ви зробили і робите».

Наступним до слова запросили проректора Юрія Громика, який подякував кафедрі української мови та Миколі Мірченку за їх роботу. «Те, що освітньо-науковий простір кафедри української мови впродовж багатьох років виглядає так поважно і симпатично – це безпосередня заслуга Миколи Васильовича. Багато Вам років продуктивної наукової та освітньої праці, доброго здоров’я Вам та всьому колективу! Я щасливий, що є вихованцем Вашої кафедри. Вітаю з сьогоднішньою конференцією та ювілеєм кафедри. Цікавої розмови, дискусії, обміну думками!», – мовив Юрій Громик.

Слова подяки присутнім адресувала і проректор Наталія Благовірна: «Дуже приємно, що нас запросили на таку непересічну подію, яка занурена у три ювілеї. Я впевнена, що в контексті трьох дат ця конференція пізнає душу, серце і світогляд наукового мовлення. Ваша кафедра – перша, на яку я прийшла працювати. Зичу міцного здоров’я та інтелектуальних звершень». 

Ірина Гнатюк передала вітання присутнім від імені Інституту української мови НАН, акцентуючи на наукових та професійних здобутках кафедри української мови. Декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович зауважили, що на кафедрі української мови є велика кількість докторів наук та привітала присутніх із початком роботи: «Хочу побажати ювілярам сміливо і творчо нести наукові традиції та передавати їх молоді».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #конференція, #філолог
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: