Тернопільські хірурги провели унікальну операцію вже через дві години від часу звернення пацієнтки

03.10.2020 10:13   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

Одночасно дві нелегкі хвороби повисли над головою 60-річної жительки Тернопільщини. Такий випадок, коли життю пацієнтки загрожують одночасно два серйозних захворювання, рідко зустрічається в практиці лікарів , – кажуть у КНП “Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги”.

Пацієнтка звернулася у клініку зі скаргами на пожовтіння шкірних покривів, виражену загальну слабкість, нудоту, болі у правому підребер’ї. Жовчево-кам’яною хворобою (конкременти в жовчевому міхурі) вона хворіла вже впродовж тривалого часу. Під час комп’ютерної томографії органів черевної порожнини у жінки виявили не лише жовчево- камяну хворобу, хронічний калькульозний холецистит, ускладнений холедохолітіазом та механічною жовтяницею, а також злоякісну пухлину прямої кишки з розвитком товстокишкової непрохідності. Такий діагноз вимагав негайної операції, яку команда висококваліфікованих хірургів та анестезіологів на чолі доцентом Осадчуком Дмитром Васильовичем провели вже через 2 години після звернення пацієнтки.

“Поєднання двох гострих хірургічних патологій рідкісний, інколи, казуїстичний випадок. Клінічний розбір даної ситуації показав наявність у хворої ускладнення жовчево-камяної хвороби у вигляді холедохолітіазу та жовтяниці (патологічний стан який виникає внаслідок міграції конкрементів з просвіту жовчевого міхура в позапечінкові протоки, що супроводжується порушенням пасажу жовчі з печінки в дванадцятипалу кишку з розвитком жовтяниці) та ускладнення пухлини прямої кишки у вигляді кишкової непрохідності (патологічний стан, який виникає внаслідок повного перекриття просвіту кишки пухлиною). Обидва патологічні стани вимагали невідкладного оперативного втручання з метою їх ліквідації, адже вони створювали пряму загрозу життю людини. Хворій одномоментно проведено ряд оперативних втручань: ендоскопічну ретроградну холангіографію з папілосфіктеротомією та літоекстракцією канкремента із загальної жовчевої протоки, наступним етапом проведено лапороскопічну холецистектомію (видалення жовчевого міхура з конкрементами) та на заверальному етапі – лапароскопічна передня резекція прямої кишки з інтракорпоральним сигморектоанастомозом кінець-в-кінець з лімфодисекцією (видалення злоякісної пухлини прямої кишки). Тривалість операції – 3 години 20 хвилин. Ускладнень у післяопераційному періоді не було. Хвора в задовільному стані на 7 добу виписана із стаціонару під спостереження сімейного лікаря та онколога”, – зазначає Дмитро Васильович.

Унікальність таких оперативних вртучань, – каже медик, – полягає у тому, що вони виконані одномоментно завдяки злагодженній роботі операційної бригади та можливості використання висококласної медичної апаратури в малоінвазивній хірургії.

“Проведення таких операцій та їх успішність є індикатором високого рівня медицини у Тернополі. Зараз ситуація кардинально помінялася. Щоразу більше ми зустрічаємо випадків, коли за якісною медичною послугою люди навіть із сусідніх областей їдуть до нас”, – наголошує завідувач хірургічного відділення КНП “Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги” Дмитро Осадчук.

У КНП “Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги” працюють спеціалісти з великим досвідом роботи. Зокрема, свої напрацювання щодо проведення різного типу операцій завідувач хірургічним відділенням здобував за кордоном – у Німеччинні, Франції, Іспанії, Португалії та інших країнах світу. Завідувач хірургічного відділення, доцент Дмитро Осадчук переконаний, медицина Тернополя швидкими темпами інтергується в площину високих європейських стандартів надання медичної допомоги. А хороші результати колективу хірургічного відділення з малоінвазивними технологіями лікарні швидкої допомоги – це заслуга не лише досвідчених фахівців, а й керівника закладу – заслуженого лікаря України Ярослава Федоровича Чайківського.

“Бути лікарем – покликання і доля, спосіб життя і неймовірно важка праця. Але разом з тим, це можливість відчути себе задоволеним і щасливим від кожного врятованого життя, кожної подарованої надії. Незалежно від того, у якому закладі чи країні працює медик, лікувати безпечно, якісно та швидко є його основним обов’язком”, – підсумовує Дмитро Васильович.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі