Микола Шот

Микола Шот

журналіст, кореспондент, "Урядовий кур’єр"

За пісенний патріотизм «Пшеничне перевесло» удостоїлося першого місця на всеукраїнському фестивалі-конкурсі

02.10.2020 15:13   Джерело: TeNews
Автор : Микола Шот

Гурт «Пшеничне перевесло» (керівниця Галина Шот) з Тернополя краяни добре знають. Наступного року він відзначатиме своє десятиріччя. Колектив часто, особливо до карантину, виступав на різних міських і сільських сценах області. Певна річ, активно бере участь у розмаїтих міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалях. Останніми роками, зокрема, репрезентував українські мелодії на святах пісні та танцю «Українська весна» в польському місті Познань, «Dünya Kardeşlik Festivali» («Світ братерства») та «Yöreler Renkler Festivali» («Барви районів») у турецькій Анталії, в онлайн-фестивалі-конкурсі «Берегиня» у Словенії. В численних творчих змаганнях виступав також у рідній країні.

Нинішньої осені гурт «Пшеничне перевесло» виборов перше місце в номінації «Пісенний патріотизм» на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі традиційної культури Черкаського краю «Живі мелодії села». На це творче дійство колектив представив твір українських січових стрільців «Ой, на горі, на Маківці» та народну пісню «Ой, послала мене мати до Дунаю хусти прати».

Натхненником, засновницею, директоркою мистецького проєкту «Живі мелодії села» стала заслужена артистка України, очільниця ГО «Народна філармонія», кандидатка педагогічних наук, доцентка Національного педуніверситету імені М.П. Драгоманова Руслана Лоцман. Принагідно зазначити, що відома співачка вже організовувала минулими роками, серед іншого, фестиваль кіно та пісні «Миколайчук-фест» на батьківщині славетного режисера й актора Івана Миколайчука на Буковині. Гурт «Пшеничне перевесло» брав участь у цьому дійстві також. Тепер ось пані Руслана взялася за популяризацію пісенної та інструментальної української культури, майстрів народного мистецтва й зініціювала на рідній Черкащині фестиваль-конкурс «Живі мелодії села». Допомогли їй у цій добрій та шляхетній справі громадська організація «Центр української пісні «Народна філармонія» та Черкаська обласна державна адміністрація.

Мета проєкту «Живі мелодії села», як зазначено в його положенні, – збереження пісенної спадщини й різновидів народного декоративного, інструментального мистецтва, налагодження співпраці творчих особистостей та колективів тощо. Творче змагання мало три етапи. Було подано майже 160 заявок від виконавців і колективів з різних куточків України. Серед членів журі фестивалю-конкурсу, зокрема, солістка тріо «Золоті ключі» народна артистка України Валентина Ковальська, бандуристка-вокалістка народна артистка України Лідія Зайнчківська, солістка Національної філармонії України, кандидатка мистецтвознавства, викладачка «народного співу», фольклористка Тетяна Школьна, художниця, лауреатка премії ім. Катерини Білокур Галина Забашта та інші. Гала-концерт його переможців за задумом організаторів повинен відбуватися у селі Сигнаївка Черкаської області. Цьогоріч через карантин, пов’язаний з поширенням коронавірусної інфекції, довелося провести такий захід з цього населеного пункту хіба в онлайн-режимі. У межах «Живих мелодій села» зуміли організувати й пісенний тур Шевченковим краєм, випустити збірку пісень і мистецьких творів учасників фестивалю. Руслана Лоцман щаслива, що поважну ініціативу вдалося втілити, а отже, й справді «об’єднати всіх любов’ю до рідного мистецтва».

Шанувальники ж «Пісенного перевесла» щиро пораділи, зокрема й у соціальних мережах, за здобуття гуртом першого місця в номінації «Пісенний патріотизм» на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі традиційної культури Черкаського краю «Живі мелодії села». Узагальнену, як на мене, думку висловила тернополянка Валентина Школьна у своєму коментарі: «Тішуся з цілого серця за вас, «пшеничани». Ви приносите втіху, возвеличуєте серця! Дай, Боже, вам довгих років життя та творчих звитяг!».    

null
Заслужена артистка України Руслана Лоцман зі своїми донечками. Світлина з обкладинки збірки пісень і мистецьких творів учасників фестивалю «Живі мелодії села»

 

null
Учасниця гурту – скрипалька Марія Яковенко

 

null
Учасниця гурту – скрипалька Катерина Петрушенко

Олег КИЧУРА, фото: Микола Шот


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі