В Теребовлі, що на Тернопільщині, меморіал героям України почав набирати Божого вигляду

Опубліковано:
25 Вересня, 2020

Завдяки наполегливим зусиллям ветеранів війни з москалями, волонтерів та громадських активістів краю меморіал воїнам ОУН –УПА влада таки почала приводити в належний стан. Є надія, що до Дня Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня тут все буде облагороджено та приведено до цивілізованого стану. До речі, це свято у повстанців шанувалося на рівні з Різдвом та Великоднем і таким чином виходить, що сучасні патріоти допомагають своїм героїчним предкам.

Відразу слід наголосити, що дії патріотів нічого не мають спільного з початком місцевих виборів, просто їм надокучило спостерігати як було занехаяно пам’ять борців за волю та Незалежність України.

Отже, міська влада цього разу прислухалась до громадськості і розпочала відновлювальні роботи на цвинтарі.

Нагадаємо передісторію. Початок засмічення меморіалу відбулося приблизно 3-4 роки тому, коли з чийогось(?) розпорядження там встановили сміттєвий бак і з цього стихійно утворилось сміттєзвалище поряд обеліска. За ці роки маса людей зверталось до влади міста, комунального підприємства, але «глас народний» ніхто не чув, лише аж тепер. Ветерани з волонтерами та активістами збирались біля меморіалу 4 вересня, потім 17 вересня і вже 25 вересня 2020 року. По факту станом на 11.00 25 вересня 2020року меморіал виглядав наступним чином(див. фото). Сміттєвий бак прибраний, було прибрано і біля самого обеліску, але люди впорядковують могили своїх померлих родичів і все сміття зносять на звичне для них місце. Навіть в присутності ветеранів війни, волонтерів та журналіста з фотографом один чоловік приніс верету бур’янів та викинув її під пам’ятник. На зауваження не реагував, також не боявся ні поліції(до речі, тоді якраз муніципальної поліції не було), ні щоб його фотографували. Все пояснював тим, що немає куди викидати сміття, адже нових баків сміттєвих ще не встановили(див. фото «сміливця»). А працівниці місцевої комунальної служби в кількості 7-10 чоловік, які прибирали територію вздовж меморіальних плит, при появі делегації активістів раптом кудись зникли. Неподалік меморіалу вже встановлена стаціонарно металева таблиця, але ще порожня.

Подивившись на це все і порадившись між собою, патріоти пропонують наступне: 1. Таблицю зробити двобічну з надписами про заборону виносу сміття. 2. Встановити ще додаткові таблиці з планом-схемою розміщення цвинтарних сміттєвих баків, які, наприклад, можна розмістити поряд двох старих каплиць, якими нині ніхто не користується. 3.Місце, яму, поряд пам’ятника засипати хоч би однією машиною землі, щоб утворився горб, пізніше продовжити підмурівок від плит і зробити на тім місці квіткову клумбу чи місце для квітів, лампадок пам’яті тощо. 4. Помити кожну меморіальну плиту(всіх є приблизно 80-100шт.) з викарбуваними іменами героїв, бо цього не робилося вже напевно десятиліттями й вони геть поцвіли та вкрилися лишаєм(див. фото).

Таким чином міська влада та комунальна служба розпочали вже роботи по облагородженню меморіалу і тепер все залежатиме від людей, які мешкають поряд з цвинтарем, щоб вони там не смітили, бо, як кажуть, у них вже виробився умовний рефлекс на те місце. Тому відразу ж після початку прибирання меморіалу до справи залучили й муніципальну поліцію. І що? А таки були випадки приносу людьми сміття з дому і їм належним чином було вказано на непотребні дії.

Чому все таки деякі люди продовжують чинити не по совісті? Пан Тарас Вітківський, перший заступник міського голови,  пояснив, що одна із причин того є те, що лише в половини мешканців вул. Лошнівська є індивідуальні сміттєві баки. Такі баки Теребовлянською ОТГ були закуплені в США згідно програми «Добре» в кількості більше 2500 штук і через міську комунальну службу роздавались власникам приватних садиб безкоштовно, але лише тим, у кого є заключні договори з приватним підприємством «Катруб». Користуючись нагодою, запрошуємо, найперше, мешканців вул.. Лошнівська та і всіх жителів міста заключати договори з даною фірмою(«Катруб» закупляє сміттєві баки різного об’єму і також роздає населенню безкоштовно) і таким чином виносити своє сміття згідно норм та правил чинного законодавства. Адже сміттєвий бак вам буде безкоштовно, а в місяць потрібно буде платити лише вартість 3 – 4 буханців хліба, в залежності від кількості членів родини.

Ветерани війни з москалями, волонтери та громадські активісти Теребовлянського краю звертаються до всіх мешканців: «Люди, будьте людьми за будь-яких ситуацій! Не шукайте причини десь ззовні, бо всі причини в нас самих. Більшість з вас віруючі, тому перед тим, як щось зробити погане, необдумане, зверніться за порадою до Господа нашого, до свого серця та поступіть правильно, правдиво і чесно, як по відношенню самих до себе, так і по відношенню до ближнього, тим паче до загиблих героїв!»

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото: Олег Капуста

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #меморіал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сміття, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: