Ювілейний ужинок настасівського професора Олега Смоляка

Опубліковано:
21 Вересня, 2020

Напередодні ювілею єдиного у нашому краю доктора мистецтвознавства і єдиного члена Національної спілки композиторів України, професора, краєзнавця, письменника Олега Смоляка, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка, приурочена життєвому та творчому шляхові мистця. Також відбулась презентація трьох ювілейних книг: «Із околиць на Загреблю» (Олег Смоляк), «Олег Смоляк у музиці та літературі» (Павло Смоляк), «Творець і популяризатор художнього слова» (редактор-упорядник Анна-Віталія Палій). Привітати шанованого краянина прийшли друзі, колеги, сільський голова Настасова Микола Злонкевич та односельці. Приємною несподіванкою стало вручення грошового сертифікату від Благодійного Фонду «Покрова» (засновник, народний депутат України, голова обласної організації «Агропродсервіс», голова Тернопільської обласної організації   Аграрної партії України Іван Чайківський), який вручила його представниця Любов Вовк. Кошти підуть на друк наступної книги Олега Смоляка. З нагоди 70-річчя та активної громадської діяльності, ювіляру були вручені грамоти від Тернопільської обласної організації НСПУ і літературного об’єднання краю, також від Настасівської громади.

Щирим добрим словом пана Олега вітали меценат, уродженець Настасова Михайло Гомівка, автори книги «Творець і популяризатор художнього слова» – доцент кафедри теорії і методики української та світової літератури ТНПУ ім. В. Гнатюка Леся Вашків, очільник літоб’єднання Зіновій Кіпибіда, відоме мистецьке подружжя Олени та Володимира Окрутних, краєзнавець Степан Колодницький, літераторка Олена Рутецька, поетеса і викладачка Василина Вовчанська, краєзнавець Ігор Миколів, поети Галина Музика-Дричик, Богдан Кушнірик, Наталія Близнюк, кандидат історичних наук Ярослав Дзісяк, письменники Марія Назар, Володимир Мацикур, Анна-Віталія Палій, поет і підприємець Василь Глемба та інші. 

У творчому доробку Олега Смоляка добрий «оберемок» авторських видань художньої літератури: «Провесінь», «Із Загреблі на околиці», збірка казок «Біленьке кроленятко», прозовий етюдник «Полумисок долонь», повість «Блада», «Вербне голосіння», «Мишковецька любов», «Чорний понеділок», «Листи до коханої дружини». Впорядкував і видав кілька книг, присвячених творчості талановитого українського поета, настасівчанина – Ярослава Павуляка, також – українського поета з Острова Василя Ярмуша. Монографії, літературознавчі статті, організація літературно-музичних творчих вечорів – це лише дещиця із працелюбної стежки відомого краянина. Він започаткував обласну літературну премію імені Ярослава Павуляка.

При нагоді не можу не згадати Лесю Вашків, яка, згадуючи колегу, написала: « Заворожує – любов до українства, щира, діяльна, не підхлібна. Вона надихає і мотивує. Вона є фундаментом тих професійно-дружніх стосунків, які єднають ювіляра з кафедрою української літератури. На тому фундаменті уже постали надійні, тривкі перші поверхи, гадаю, з Божої ласки будуть вершитися і наступні, бо ж ювіляр наш неухильно слідує апостольському заповітові: «Духа не угашайте!». Щедро наділений дарами Святого Духа, він реалізує свій талант мудро, у наполегливій творчій праці на радість великій приватній і професійній родині та на славу Україні».

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смоляк, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: