Жителям Тернопільщини нагадують, що за спалення сухої трави їх чекає штраф

Опубліковано:
18 Вересня, 2020

У період жнив та після нього на Тернопільщині щороку люди порушують закон і спалюють суху траву. Рятувальники області закликають місцевих жителів не вдаватися до таких нерозумних дій, адже вони не лише забруднюють екологію, а й неодноразово забрали людське життя.

Слід пам’ятати, кажуть рятувальники, що в Україні з 17 квітня 2020 року діє закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища”. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 13 квітня 328 голосами народних депутатів. Він значно підвищив розміри штрафів за забруднення повітря, знищення чи пошкодження рослин, порушення вимог пожежної безпеки у лісах та самовільне спалювання сухої трави або її залишків.

Згідно із законом, штраф за забруднення повітря – від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або позбавлення волі терміном до 3 років.

Штраф за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикорослих трав, рослин або їх залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем –  від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.

Штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах – від 1 тис. 500 грн до 4 тис. 590 грн і на посадових осіб – від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн. Якщо це призвело до лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн до 18 тис. 360 грн.

Спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб. Якщо ті самі дії вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пожежа, #тернопіль, #тернопільські новини, #трава
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: